Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Petr Nečas

[27.05.2010]

Petr Nečas

Jedině silná ODS může sestavit vládu rozpočtové odpovědnosti. Váš hlas rozhodne!

Vrcholí velmi náročná předvolební kampaň.

Byla také nejdelší v historii České republiky a možná i v historii celé Evropy. Netrvalajen dva či tři měsíce. Trvala vlastně celý rok. Na vině je porušení dohody o předčasných volbách na podzim minulého roku. Na vině je jeden z názorových veletočů Jiřího Paroubka.

Pro ODS to byl rok mimořádně náročný. Udělali jsme v něm i celou řadu změn. Vím, že nejsme dokonalí a mnoho práce je ještě před námi. Jsme na tom ale lépe, než ti, kteří si své problémy ani neuvědomují nebo nechtějí přiznat. Říkáme si v těchto volbách lidem znovu o důvěru. Chceme jim dát naději, že právě my změníme podmínky pro jejich život k lepšímu a že zabráníme mnoha vážným hrozbám.

Poslední dva měsíce pro mě osobně znamenaly mimořádné vypětí. Zažil jsem během té doby spoustu velice zajímavých setkání.

Jezdil jsem opravdu po celé republice. Nevynechal jsem žádný z regionů. Ujel jsem tak téměř 20 000 km. Zúčastnil se více než 200 předvolebních akcí.

Všude se mě lidé ptají: Hrozí České republice bankrot?

A já odpovídám: "Pokud vyhraje levice, pokud zrealizuje svůj program, tak jí to hrozí. Podívejme se do Maďarska, podívejme se do Portugalska, do Řecka, do Španělska, tam všude vládnou socialisté."

Socialistické recepty se vyčerpaly. Jsem přesvědčen, že Česká republika stojí na křižovatce. Budeme volit mezi cestou trvalého nakupování voličských skupin, mezi cestou do dluhových pastí a třeba až k bankrotu. A mezi cestou rozpočtové odpovědnosti, střízlivé a věcné politiky, která někdy pochopitelně bolí.

Občanští demokraté ale ukázali a ukazují, že mají odvahu a odhodlání kráčet právě po té druhé cestě. A vést po ní celou zemi.

Nechceme skončit v Budapešti, nechceme skončit v Aténách, nechceme skončit v Lisabonu.

Musíme zreformovat veřejné finance. Musíme mít odvahu do roku 2012 dostat deficity státních rozpočtů pod 3 % HDP. A především do roku 2017 mít vyrovnané státní rozpočty.

Říkáme jasné ne dalšímu zadlužování našich dětí a vnuků! Chceme proto zastavit socialisty. Chceme zastavit lži pana Paroubka o tom, že státní dluhy se neplatí! Státní dluhy se platí. Platí je lidé ze svých daní. Platí je bolestivě, nesmírně těžko. A my nechceme, aby to odnesly naše děti.

Právě proto budeme dělat svojí ekonomickou politiku odpovědných rozpočtů a efektivního sociálního systému.

Budeme solidární vůči těm, kteří si to zaslouží. Lidé, kteří bez své vlastní vůle přišli o práci. Lidé, kteří se snaží a jsou aktivní. Těm stát pomoci musí. Ale pak jsou tady lidé, kteří se v sociálním systému jenom vezou. Černí pasažéři. A těm žádnou ani falešnou solidaritu projevovat nebudeme.

Statisíce poctivých lidí v posledním roce přišly o práci. My chceme, aby tu práci znovu dostaly. My nechceme dávat sociální dávky, my chceme, aby lidé měli práci. A tu nevytvoří nikdo jiný, než soukromý sektor. Proto podporujeme podnikatelský sektor. Ne proto, že jsme stranou pro bohaté, ale proto, že chceme pro lidi práci. Protože bude-li se dařit podnikům, bude-li se dařit podnikatelům, českým živnostníkům, bude se dobře dařit jejich zaměstnancům.

Máme jasnou vizi, co s Českou republikou udělat. Pokud dostaneme důvěru od voličů, vytvoříme vládu rozpočtové odpovědnosti. Vládu, která bude mít odvahu. Vládu, která bude mít energii. Vládu, která zachrání Českou republiku před státním bankrotem.

Do tohoto volebního střetu jsme nešli a nejdeme sami. Podporuje nás celá řada významných osobností, včera nám vyjádřil podporu Jaroslav Jágr. Úspěch ve volbách nám popřál britský premiér a náš nejbližší zahraniční spojenec David Cameron a také lídryně slovenské SDKÚ-DS Iveta Radičová.

Další významní podporovatelé jsou teď spolu se mnou i na této tiskové konferenci. Všem za tuto podporu velmi děkuji a vážím si jí.

Před 20 lety jsme udělali zásadní rozhodnutí, odmítli jsme komunismus a zvolili svobodu. Teď opět stojíme na křižovatce a máme udělat zásadní rozhodnutí. Když jezdíme po republice, vidíme tam plakáty a billboardy sociální demokracie a Jiřího Paroubka a nabízí tam "změnu a naději". Jakou nabízí změnu? V jejich pojetí je změna návrat k populistické, neodpovědné politice. A naděje? Naděje znamená návrat komunistů k vlivu nad mocí v České republice po 20 letech. Není to prázdné strašení. Víme, jak to vypadá v krajích, kde vyhráli socialisté a domluvili se s komunisty na otevřené či tiché podpoře. Než David Rath něco ve Středočeském kraji rozhodne, musí to nejprve odsouhlasit KSČM.

Ve společnosti je mnoho lidí, kteří se bojí státního bankrotu. Jsou to lidé, kteří mají obavy z rozhazovačné politiky a z dluhů pro jejich děti. Jsou to lidé, kteří nemají rádi aroganci, lži a slibotechny, které teď vidí v české politice. Jsou to mimochodem lidi, kteří nechtějí vidět Jiřího Paroubka ve Strakově akademii a už vůbec ne na Pražském hradě.

Tito lidé přirozeně váhají mezi námi a dalšími stranami ve středu či v pravé části politického spektra. Právě těm chceme jednoznačně vzkázat – jedině silná Občanská demokratická strana dokáže zastavit Jiřího Paroubka s komunisty. To nedokážou žádné jiné menší pravicové strany.

Já tady můžu slíbit jednoznačně, pokud dostanu důvěru od voličů, že takovou vládu rozpočtové odpovědnosti postavím.

ODS v žádném případě nepůjde do vládního holportu se sociálními demokraty. Ať již s Jiřím Paroubkem nebo bez něho.

To je naše hlavní sdělení pro voliče – my chceme vládu rozpočtové odpovědnosti. Vládu, která zastaví Českou republiku před dluhovou pastí. Vládu, která zabrání státnímu bankrotu. Zajistí další svobodný vývoj společnosti a upevní evropské a severoatlantické vazby.

Jedině silná ODS může sestavit vládu rozpočtové odpovědnosti. Váš hlas rozhodne! Přijďte k volbám volit Občanskou demokratickou stranu.

RNDr. Petr Nečas, volební lídr a místopředseda ODS a poslanec PČR, zpravy.ods.cz, 27. května 2010