Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Program ODS

[24.05.2010]

Program ODS

ODS podporuje export

Podporu exportu mají ve volebních programech možná všechny politické strany, ODS ale už v době svých vlád prokázala, že svoje návrhy umí realizovat, což dokazují čísla, která dnes prezentoval Ivan Fuksa, náměstek ministra financí a kandidát ODS ve středních Čechách.

"V proexportní politice počítáme nejen s tvorbou a udržením pracovních míst, ale i rozšířením garancí úvěrů pro malé a střední podniky prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky a České exportní banky," řekl Ivan Fuksa.

Podle Ivana Fuksy mluví za činy občanských demokratů v oblasti podpory exportu především čísla. Dokumentuje to např. objem uzavřených úvěrových smluv v ČEB v letech 2005 a 2009, za vlády ČSSD v objemu 19,2 mld. Kč, za vlády ODS 25,1 mld. Kč. "V těchto letech je vidět i rozdíl mezi objemem nových pojistných smluv u garanční pojišťovny EGAP, rok 2005 vláda ČSSD 22,2 mld. Kč a rok 2009 vláda ODS 61,8 mld. Kč," doplnil Ivan Fuksa. Podle Ivana Fuksy se podpora ze státního rozpočtu pro ČEB a EGAP realizuje zvýšením základního kapitálu resp. navýšením jednotlivých pojistných kapitol, nejde tedy o utrácení peněz daňových poplatníků, o jejich prostou spotřebu, ale o deponování státních prostředků. "Jedna deponovaná miliarda ze státního rozpočtu dokázala za rok 2009 podpořit zakázky v objemu 26 miliard korun. Tyto zakázky pak zajistily na daních 1,6 mld. Kč," uvedl Ivan Fuksa a dodal, že právě v roce 2009 schválila vláda v rámci "protikrizového" balíčku navýšení základního kapitálu ČEB a podporu EGAP, což v důsledku znamenalo tento pozitivní efekt.



příloha: pdf tk-100524-podpora-exportu.pdf (183 kB)

zpravy.ods.cz, 24. května 2010