Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[20.05.2010]

ODS

ODS jde v boji proti zneužívání dávek správnou cestou

Zkušenosti ukazují, že návrhy ODS proti zneužívání sociálních dávek jsou v praxi účinné. Příkladem je problémová litvínovská čtvrť Janov i městská část Praha 2. Potvrzují to statistiky i starostové obcí. ODS chce tyto novinky rozšířit do dalších měst a vyplácení sociálních dávek výrazně zpřísnit. K tomu chtějí občanští demokraté nezaměstnané také více motivovat k aktivitě.

"Začali jsme kontrolovat například majetkové poměry osob, které si pro sociální dávky jezdí osobními automobily. Zaměřili jsme se také na duplicitní vyplácení dávek a v této věci spolupracujeme s Velkou Británií. Co se týká poukázek, ty vyplácíme zhruba 80 procentům lidí, kteří pobírají sociální dávky," vyčíslil starosta Litvínova Daniel Volák. Ten si zavedená opatření pochvaluje. Podařilo se tak odhalit několik případů, kdy skutečně docházelo ke zneužívání sociálních dávek, a ukazuje to správný směr, kterým by se měly vydat i další obce.

Podobně hovoří starostka Prahy 2 Jana Černochová. I zde se ukazuje, že systém poukázek má smysl a přináší pozitivní výsledky. "Za poukázky nelze nakupovat alkohol a cigarety. Omezili jsme tak kromě zneužívání dávek další negativní jevy, jako je alkoholismus, narkomanie či gamblerství," popsala svou praxi starostka Černochová.

Občanští demokraté upozorňují na to, že dávají přednost skutečné solidaritě s potřebnými. "Jsme pro skutečnou pomoc lidem, kteří se bez vlastního přičinění ocitnou v sociálních nesnázích. Ti si zaslouží naši podporu, aby brzy zase našli zaměstnání. Chceme ale na druhou stranu zabránit tomu, abychom vyhazovali peníze za lidi, kteří si naši solidaritu nezaslouží a jsou jen černými pasažéry systému," vysvětlil záměry ODS volební lídr Petr Nečas. Ten zároveň popsal další úspěchy novinek zavedených ODS.

"Dosáhli jsme velice významných výsledků v oblasti nemocenské, kdy zavedení třídenní karenční lhůty přineslo úspory 10 miliard korun, snížila se pracovní neschopnost na úroveň západoevropských zemí a omezila se především krátkodobá pracovní neschopnost. Také se snížily výdaje zaměstnavatelů na nemocenské pojištění o zhruba osm a půl miliardy korun." To mimo jiné potvrzují statistiky. Zatímco míra pracovní neschopnosti ještě v roce 2005 přesahovala šest procent, po zrušení prvních tří dnů nemocenské například v roce 2009 klesla na 4,7%.

Starosta Litvínova zároveň ale upozornil na problém, kdy nezaměstnaní v současnosti nejsou dostatečně motivováni k tomu, aby vykonávali veřejně prospěšnou práci. ODS proto navrhuje více rozevřít nůžky, aby ti, kteří se zúčastní institutu veřejné služby, měli vyšší dávky, a naopak ti, kteří se nezúčastní, měli citelně méně.

Návrhy ODS proti zneužívání sociálních dávek naleznete zde:

http://www.ods.cz/volby2010/reseni-proti-zneuzivani-socialnich-davek.html



příloha: pdf ods-proti-zneuzivani-davek.pdf

příloha: pdf Praha2-poukazky-v-nouzi.pdf

příloha: pdf Litvinov-Nulova-tolerance.pdf

 


multimediální záznam záznam tiskové konference:
audiozáznam | videozáznam: rychlé připojení, pomalé připojení

zpravy.ods.cz, 20. května 2010