Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Program ODS

[19.05.2010]

Program ODS

Bezplatná právní pomoc, zkracování soudního řízení a modernější zákony

Občanští demokraté chtějí po volbách pokračovat v reformě českého soudnictví. Lídr ODS v Plzni a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil má připraveno 8 návrhů, které povedou ke zlepšení právního prostředí a pomohou všem občanům České republiky.

„Právo musí být přístupné i těm, kteří nemají na nákladnou pomoc. Proto máme připraven zákon o bezplatné právní pomoci. Především mladé právníky chceme využít k tomu, aby radili těm, kteří nemají na drahé právní zastoupení,“ vysvětlil jeden z návrhů Jiří Pospíšil.

Občané si podle bývalého ministra velmi často stěžují na znalecké posudky. Proto občanští demokraté přichystali zákon o znalcích a tlumočnících, který stanoví jasná pravidla této činnosti a například povinnost pro celoživotní vzdělávání soudního znalce.

„Dále chceme prosadit změnu ústavy, která povede ke zrušení vrchních soudů. Tím se zrychlí a dále zjednoduší soudní řízení. Chceme zachovat třístupňovou justiční soustavu: okresní, krajské a nejvyšší soudy,“ vysvětluje plzeňský lídr ODS.

Podle dalších návrhů má ODS připravenou změnu volebního zákona, který obsahuje bonus pro vítěznou stranu a zároveň nepoškozuje malé politické strany. Občanští demokraté také prosadí připravený nový občanský a obchodní zákoník a nový trestní řád. Dále bude Jiří Pospíšil prosazovat zákon o soudech a soudcích nebo novelu zákona o státním zastupitelství.

„ODS ví, jak pokračovat v reformě české justice, chceme navázat na úspěchy Topolánkovy vlády. Délka soudního řízení se zkracuje a doufám, že česká justice bude na srovnatelné úrovni s Německem nebo s Rakouskem,“ uzavřel bývalý ministr.

ODS začala systematicky provádět reformu české justice od roku 2006. Díky tomu dnes dochází ke zkracování délky soudního řízení. Občanští demokraté například prosadili novelu exekučního řádu, která narovnala vztah mezi dlužníky a exekutory. Prosadili také zákon o soudech a soudcích, který zpřísnil kárná řízení u soudců a státních zástupců. ODS dále prosadila novou formu doručování soudních zásilek nebo trestní zákoník.

Řešení ODS pro justici

1. Změna ústavy ČR – zrušení vrchních soudů
2. Dokončení kodexů – nový Občanský zákoník a Obchodní zákoník
3. Příprava nového trestního řádu
4. Zákon o soudech a soudcích – zřízení soudcovské rady s pravomocemi v oblasti personální politiky justice
5. Zákon o státním zastupitelství – posílení nezávislosti Nejvyššího státního zástupce
6. Zákon o bezplatné právní pomoci
7. Úprava volebních zákonů – zavedení principu bonusu pro vítěze, zachování poměrného volebního systému (Hagenbach-Bischoff)
8. Nový zákon o soudních znalcích a tlumočnících

ods.cz, 19. května 2010