Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Europoslanecký klub ODS

[17.05.2010]

Europoslanecký klub ODS

Občanští demokraté navrhují ušetřit půlmiliardu z evropského rozpočtu

Brusel, 17. května 2010 -- Skupina Evropských konzervativců a reformistů, v níž pracují i čeští europoslanci za ODS, navrhne na plenárním zasedání EP sloučení dvou zářijových zasedání do jednoho. Pozměňovací návrh se bude týkat kalendáře EP na rok 2011. Občanští demokraté se také otevřeným dopisem obracejí na ostatní české europoslance s žádostí o podporu návrhu a věří, že zdravý rozum zvítězí nad diktátem nadnárodních politických skupin.

"Evropský parlament každý rok vyhodí z okna asi 200 - 250 milionů eur, aby mohl dvanáctkrát zasedat ve Štrasburku. Snažíme se teď zrušit alespoň jedno zbytečné zasedání v září. I tak bychom ušetřili daňovým poplatníkům půl miliardy korun - přesně tolik totiž jeden přesun do Štrasburku stojí," říká europoslanec Jan Zahradil.

"Slyšel jsem jednou bavorského europoslance Bernda Posselta na podporu Štrasburku říkat, že hodnota symbolu se nedá vyjádřit penězi. To je ve světle současných problémů Řecka a německých reakcí obzvlášť pikantní," říká Jan Zahradil a dodává: "Jedním z hlavních cílů ODS a skupiny EKR je šetřit peníze daňových poplatníků. Pokud se nám podaří jedno zasedání zrušit, úspora bude značná a možná objevíme vůli o nesmyslném plýtvání dále jednat."

Vzhledem k tomu, jak módní je v posledních letech přepočítávat v Bruselu vše na emise CO2, je potřeba zdůraznit ještě dvě čísla: dvanáct zasedání ve Štrasburku znamená 18 900 milionů tun CO2, a jeden přesun celého úřednického aparátu vyprodukuje tolik emisí, jako 13 000 transatlantických letů.

Pro každoměsíční přesun tisíců poslanců a úředníků mezi Lucemburkem, Bruselem a Štrasburkem skutečně neexistuje jediný racionální argument. Přesto stojí v základních smlouvách společenství, že oficiální sídlo Evropského parlamentu je právě ve Štrasburku. Jeho umístění na francouzsko-německé hranici bývá také vnímáno jako symbol usmíření obou států.

zpravy.ods.cz, 17. května 2010