Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Petr Nečas

[13.05.2010]

Petr Nečas

Bruselská pralinka podezřelé chuti

Evropská komise přišla s návrhem, aby rozpočty členských zemí vždy posoudil před jejich schválením Brusel. Příklad Řecka a dalších zemí celkem přirozeně vyvolává i v Bruselu obavy. Reakce má být ale přiměřená a nesmí nabourávat suverenitu členských států. Tvorba návrhu rozpočtu je zcela v kompetenci vlády jednotlivých zemí a (ne)schvalování rozpočtu je jejich výsadním právem. Tím, že chce EU vstupovat do tohoto suverénního procesu a rozpočet posuzovat, se staví do pozice arbitra správnosti hospodářské politiky jednotlivých zemí. Naprosto nepřijatelné by bylo, pokud by Evropská unie chtěla rozpočty "předschvalovat". Jsme přesvědčeni, že zabránění opakování "řeckého případu" lze jinými (i již existujícími) nástroji, které národní suverenitu nenarušují.

To samozřejmě nevylučuje zvýšený tlak Evropské unie na členské státy, aby si samy schválily vlastní přísná rozpočtová pravidla. V případě České republiky již ODS dlouhodobě prosazuje schválení finanční ústavy.

RNDr. Petr Nečas, volební lídr a místopředseda ODS a poslanec PČR, zpravy.ods.cz, 13. května 2010