Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Modrý tým

[13.05.2010]

Modrý tým

Tiskové prohlášení Modrého týmu ke lživým výrokům ČSSD z posledních týdnů

Lživá kampaň ČSSD, která se dlouhodobě snaží poškodit Modrý tým a jeho členy, dosahuje v posledních týdnech vrcholu. Sociální demokracie se rozhodla bez důkazů obviňovat nejen veřejně činné osoby a své politické soupeře, ale lživé a pomlouvačné argumenty používá již také proti voličům a občanům, kteří pouze podporují konkurenční politickou stranu či chtějí jen poklidně vyjádřit svoje politické postoje.

Chápeme, že pana Tvrdíka a pana Paroubka může znepokojovat neustále stoupající počet členů Modrého týmu, chápeme, že jim nevyhovuje konfrontace s faktem, že mladí zkrátka socialistům nefandí, a rozumíme i tomu, že absence podobného dobrovolnického projektu podporujícího ČSSD vede její představitele ke snaze Modrý tým alespoň co nejvíce zdiskreditovat či přímo zničit. Po posledních výpadech představitelů ČSSD v čele s Jaroslavem Tvrdíkem jsme ale nuceni znovu zopakovat několik základních informací o tom, co je Modrý tým, jaké je jeho poslání, jakým aktivitám se věnuje a jaká je jeho úloha v kampani ODS.

Tak tedy ještě jednou:

1) Modrý tým je projekt, který má volně sdružovat občany České republiky ochotné dobrovolně napomáhat k přiblížení politiky a programu ODS lidem. Má napomáhat k šíření konzervativně-liberálních idejí. A má rovněž vytvořit skupinu podporovatelů ochotných pomáhat ODS v rámci jejích předvolebních kampaní. Cíl Modrého týmu je tedy zcela pozitivní a smysluplný.

2) Modrý tým tvoří převážně mladí lidé, kteří se hlásí k pravici a odmítají styl, který do politiky vnáší ČSSD. Máme sice pochopení pro frustraci Jiřího Paroubka z toho, že jej mladí lidé nesnáší a je pro ně symbolem starých časů. Přesto se domníváme, že není nutné za každou akcí mladých lidí hledat spiknutí. Ostatně obdobná paranoia provázela i reakci Jiřího Paroubka vůči technoparty v Mlýnci na Tachovsku v roce 2005, jejímž výsledkem byl brutální zásah vůči účastníkům této akce. Podle našeho názoru je právě tento brutální zásah příčinou nechuti velké většiny mladých lidí vůči Jiřímu Paroubkovi. To ale zřejmě ani s odstupem pěti let nepochopil.

3) I přes společný odpor vůči ČSSD a Jiřímu Paroubkovi však Modrý tým neorganizuje žádné protesty či útoky na socialistické mítinky. Máme mnoho svých vlastních aktivit a úkolů v rámci kampaně ODS, kterým se chceme věnovat co nejintenzivněji. Nemáme zapotřebí napadat naše politické soupeře ani cvičit, dle slov Jaroslava Tvrdíka, ozbrojená komanda či nacistické ozbrojené složky. Veškeré naše organizované aktivity mají výlučně podporovatelský (směrem k ODS), motivační, teambuildingový, edukační či tvůrčí charakter. Nelze za nimi hledat přípravu na "záškodnickou činnost, tmářství ani provokace". Není snad lepšího důkazu o této skutečnosti, než že veškeré informace o našich aktivitách lze nalézt na našem webu, a to včetně videa, jež ČSSD manipulativně zneužila pro svou propagandu.

4) Členství v Modrém týmu je otevřené pro všechny. Podmínkou je pouze občanství ČR a dosažený věk 15 let. Modrý tým je tak založen na daleko volnější vazbě vůči svým členům než třeba politická strana. Předpokladem pro členství v týmu je sdílení jeho hodnot, které vycházejí ze základních ideových principů ODS. Modrý tým však za své členy nemá žádnou odpovědnost, plně zachovává jejich suverenitu a neomezuje je v jednání. Vstupem do Modrého týmu se jeho členové nezavazují k žádným povinnostem ani zákazům!

Členové Modrého týmu neprochází při svém vstupu žádnou formou "lustrace", členem se tak může stát kdokoli. Od vzniku Modrého týmu, jsme si proto velmi dobře vědomi možné infiltrace z řad politické konkurence ODS, registrace lidí, kteří budou chtít Modrý tým poškodit či jen získávat interní informace. Není tedy v tomto ohledu překvapivé, že mezi členy Modrého týmu je registrován také Jiří Chvojka, člověk dlouhodobě spolupracující s ČSSD a podílející se na její kampani. ČSSD tudíž může a má velmi dobrý přehled o tom, co se v Modrém týmu děje, jak jsou naši členové organizováni, že nejsou naváděni ani k protestům, ani k záškodnickým akcím, že nepodstupují ani bojový výcvik a dokonce neplánují ani státní převrat či návrat nacistické vlády.

Právě otevřenost Modrého týmu a fakt, že již dnes v něm jsou lidé spjatí se sociální demokracií, je snad tím nejsilnějším argumentem proti lžím, které jsme v posledních týdnech mohli slyšet na tiskových konferencích ČSSD. Byli bychom totálně naivní, pokud bychom své členy posílali na mítinky ČSSD, naváděli je k útokům na její představitele nebo jim poskytovali "bojový výcvik ve stylu komand ČEZu či NSDAP". A pokud by tomu tak bylo, věřím, že by pro to měl Jaroslav Tvrdík právě například díky členství pana Chvojky skutečné důkazy, nikoliv jen lživé argumenty!

Vyzýváme proto Jiřího Paroubka a Jaroslava Tvrdíka, aby ukončili nenávistnou kampaň proti Modrému týmu a přestali ho obviňovat po každém incidentu, k němuž dojde na mítinku ČSSD. Nové informace o pozadí napadení Bohuslava Sobotky jasně ukázaly, že ani v tomto případě nešlo o aktivitu Modrého týmu, ale o projev frustrovaného člověka nespokojeného s činností Bohuslava Sobotky ve funkci ministra financí. Za tento čin má být útočník potrestán. Ale Jiří Paroubek by se měl omluvit všem, které v této souvislosti nepravdivě obvinil.

Neustálé obviňování členů Modrého týmu na tiskových konferencích ČSSD nás vede k obavě, že mohou být pravdivé spekulace o tom, že mezi členy Modrého týmu byli vysláni provokatéři, jejichž úkolem je v závěru volební kampaně vyvolat fyzickou konfrontaci s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem nebo dokonce s jeho ženou. Zdráháme se uvěřit tomu, že by takový hrůzný plán vůbec mohl v něčí hlavě vzniknout, ale přesto jsme nuceni o těchto spekulacích informovat členy Modrého týmu i veřejnost a jasně se od těchto spekulací také distancovat. Chceme tak předejít tomu, aby k jakémukoli podobnému útoku či projevu násilí došlo.

V reakci na tiskovou konferenci, na níž Jaroslav Tvrdík dramaticky oznámil veřejnosti, že "ODS si cvičí svá komanda, jejichž úkolem je ničit předvolební setkání ČSSD s občany a vyvolávat na nich konflikty s policií a příznivci ČSSD", a na níž zveřejnil manipulativně sestříhané video a výběr fotografií z celostátního setkání členů Modrého týmu konaného dne 17. 4. ve Stodu u Plzně, se skupina sedmi členů Modrého týmu rozhodla podat žalobu na ochranu osobnosti na ČSSD. Žaloba byla podána dnes, tj. 13. května 2010 k Městskému soudu v Praze. Chtěli bychom podotknout, že tento krok byl učiněn jako krajní řešení v situaci, kdy již nelze nalézt jinou cestu, jak se účinně bránit lživým vyjádřením představitelů ČSSD proti Modrému týmu. Nežádáme žádnou finanční satisfakci, ale pouze omluvu ze strany sociální demokracie všem, kteří jsou jejími pomluvami očerněni.

Petr Mach a Iveta Hamouzová, koordinátoři Modrého týmu, zpravy.ods.cz, 13. května 2010