Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Program ODS

[13.05.2010]

Program ODS

ODS představila program pro seniory

Dokončení penzijní reformy, vytvoření důchodových fondů, posílení mezigenerační solidarity, zdravotně-sociální služby a bydlení ve stáří. To jsou témata, pro která má ODS svá řešení. Dnes je seniorům představila v netradičním prostředí pražského Domu Portus.

"Střední délka života se prodlužuje. Za posledních 20 let se prodloužila o 4 roky. Vzniká tak nový fenomén dlouhověkosti. Tato pozitivní zpráva je výsledkem kvalitní a dostupnější zdravotní péče, zlepšení životního stylu a zdravějšího životního prostředí," otevřel na dnešním setkání se seniory téma Petr Nečas.

Podle odborníků bude v ČR do roku 2050 jeden milion seniorů, v současnosti jich je 380 tisíc. Stávajícímu důchodovému systému tak hrozí ale jeho zhroucení. ODS proto chce pokračovat v důchodové reformě. Ta se týká především dnešních aktivních lidí.

"Pokud se dnešní generace čtyřicátníků a mladších budou spoléhat jen na státní důchodový systém, budou v seniorském věku odkázáni jen na život v chudobě," vysvětlil Nečas. Z toho důvodu chce vytvořit důchodové fondy a zavést nové systémy spoření. Zároveň chce zajistit, aby všechny výnosy z privatizace šly jen na důchodovou rezervu. Podobný koncept funguje v některých zemích západního světa.

Peníze ale nebyly jediným tématem, o kterém Petr Nečas se seniory diskutoval. Představil mimo jiné nové návrhy týkající se podpory domácí péče o seniory či větší propojení zdravotně-sociálních služeb.

"Kdo z nás by chtěl část svého života strávit v ústavu? Asi dobrovolně nikdo. A přiznejme si, že současný systém je nastaven tak, že s návratem člověka z ústavu domů se vůbec nepočítá. A tohle chceme změnit. Dejme každému šanci, aby žil doma a ve svém domově se svojí rodinou," vyzval europoslanec Milan Cabrnoch. Péče může být ale pro rodiny nákladná, proto je ODS chce také daňově zvýhodňovat.

"Jsem přesvědčena, že domácí péče je důležitá i z hlediska psychického pohodlí a zdravotního stavu," dodala senátorka Daniela Filipiová k plánovaným opatřením pro podporu domácí péče.

Více k programu pro seniory naleznete na webu www.ods.cz.

zpravy.ods.cz, 13. května 2010