Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Petr Nečas

[12.05.2010]

Petr Nečas

Dopis předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi

Vážený pane předsedo,

jistě jste zaznamenal prohlášení mezinárodní ratingové agentury Moody’s Investors Service o možném snížení ratingu České republiky v případě, že nebude vládou vzešlou z květnových parlamentních voleb přijat věrohodný a podrobný plán stabilizace veřejného dluhu. Tento výrok jedné z klíčových ratingových agentur považuji za vážné varování České republice a to i s ohledem na podobnost se začátkem řecké krize vedoucí ke státnímu bankrotu země. Je známo, že v prosinci minulého roku snížila jedna z hlavních mezinárodních ratingových agentur Fitch rating Řecku a dnes sledujeme "v přímém přenosu", jak se Řecko ocitá za prahem státního bankrotu. Stačily k tomu pouhé čtyři měsíce.

Vážený pane předsedo, toto je jednoznačné varování a jednoznačná výzva pro politické představitele České republiky. Snížení ratingu by mělo závažné dopady na hospodářství a ekonomiku země. Snížení ratingu by znamenalo odliv zaměstnavatelů a pracovních míst, znamenalo by vyšší úroky ze státního dluhu. Jsem přesvědčen o tom, že snížení ratingu by mělo dominový efekt a mohlo by ve svém důsledku vést až ke státnímu bankrotu.

S ohledem na nutnost stabilizace veřejného dluhu a nezbytnost penzijní a zdravotnické reformy, které pokládá ratingová agentura Moody’s ve svém vyjádření za nutné, Vás vyzývám k veřejné diskuzi za účasti médií na toto téma. Vyzývám Vás k diskuzi, zda hrozí či nehrozí České republice snížení ratingu, zda hrozí či nehrozí prodražení státního dluhu, zda hrozí či nehrozí odchod zaměstnavatelů, zda hrozí či nehrozí snížení životní úrovně a zda se státní dluhy mají či nemají platit.

Bohužel neplatí Vaše slova o tom, že dluhy se nesplácí. Za dluhy se platí. A to draze. Vyzývám Vás alespoň na chvíli k zastavení předvolebního populismu ve prospěch seriozní debaty nad budoucností naší země. Přestaňme se handrkovat o 13. důchody, a začněme se bavit o tom, jak budeme financovat současných 12 důchodů.

Vážený pane předsedo, žádám Vás o dohodu nad konáním konkrétní diskuze, kde by se veřejnost mohla přesvědčit o tom, který z lídrů nejsilnějších politických stran je kompetentnější k řešení klíčových problémů současné ekonomické situace. Navrhuji uskutečnit tuto diskuzi v příštím týdnu a vyzývám Vás osobně k dohodě na čase, místě, moderátorovi a formě diskuze. Věřím, že tuto nabídku přijmete. Jedná se o jiný formát, než standardní televizní debaty, a jistě nevynecháte příležitost představit a obhájit Vaše záměry v ekonomické oblasti.

S pozdravem

RNDr. Petr Nečas, volební lídr a místopředseda ODS a poslanec PČR
 
zpravy.ods.cz, 12. května 2010