Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Program ODS

[12.05.2010]

Program ODS

ODS chce zmapovat korupční rizika

Občanská demokratická strana dnes představila řešení proti korupci a byrokracii. Na návrzích se podílela Ekonomická skupina odborníků (ESO), která přizvala ke spolupráci bývalou ředitelku Transparency International v ČR Adrianu Krnáčovou. ODS chce vytvořit transparentnější prostředí v České republice povinným mapováním korupčních rizik u každého nově přijímaného zákona. Trvá na otevřeném elektronickém zadávání veřejných zakázek.

"Korupce je rakovinou, která může rozleptat útroby demokratického státu a narušit jeho fungování. Je to zátěž pro demokratický stát, protože omezuje svobodu, podrývá důvěru ve stát a spravedlnost, demotivuje poctivé a aktivní, vytváří exkluzivitu a elitářství. Způsobuje škody státu, občanům, podnikatelům i firmám," otevřel dnešní tiskovou konferenci občanských demokratů volební lídr ODS Petr Nečas. Ten představil 11 návrhů, jak budou občanští demokraté bojovat proti korupci a byrokracii v případě úspěchu u voleb.

"Klademe na první místa transparentnost, odpovědnost a tvrdé tresty a postihy. Veřejní činitelé by měli mít v trestním zákoníku vyměřen přísnější trest," vysvětlil Petr Nečas.

Nově by každý přijímaný zákon měl projít hodnocením dopadů korupčních rizik právních norem. Toto hodnocení je označováno CIA (Corruption Impact Assesment). "V principu máme na mysli pevné zakotvení jasného posouzení toho, jak velký či malý prostor pro korupci zákony vytváří," poznamenal Michal Mejstřík. ODS okamžitě provede CIA

u 30 nejrizikovějších právních předpisů, z nichž 15 navrhne veřejnost a 15 očekává od odborné veřejnosti. Připomínky k této metodice budou probíhat ve dnech 17. až 29. května. Výchozí návrh připraví nevládní nezisková organizace, která mapuje stav korupce v ČR Transparency International.

ODS chce mít všechny veřejné zakázky, granty i dotace na internetu

"Je třeba nechávat elektronickou stopu po všech realizovaných veřejných zakázkách, ať už takové malé zakázky dělá malý zadavatel, třeba obec, nebo velký zadavatel jako jsou ministerstva nebo ústřední správní úřady," informuje náměstek ministryně spravedlnosti Zdeněk Zajíček, který se zabývá elektronizací výkonu veřejné správy.

ODS navrhuje rozdělení takových zakázek podle rozsahu do dvou skupin. V první z nich by zakázky byly zadávány prostřednictvím elektronických tržišť a aukcí. Existovala by tak veřejná kontrola, a zároveň veřejná možnost účasti na zakázkách. U složitějších veřejných zakázek to musí probíhat také elektronicky, ale cestou může být například NIPEZ – Národní infrastruktura pro elektronické zadávání veřejných zakázek, které připravuje Ministerstvo pro místní rozvoj, anebo existující systém datových schránek.

"Nejpodstatnější je vždy publikace veškerých údajů na centrální adrese, aby existovala vždy i s odstupem času veřejná kontrola nad tím, jak tyto zakázky probíhaly a zda vše bylo transparentní," dodal Zajíček.

ODS v rámci omezení byrokracie rovněž usiluje o zrušení tří ministerstev. Jasně chce definovat pravidla pro profesní rozvoj a systém odměňování úředníků.

11 priorit proti korupci a byrokracii:

  1. Zavedeme povinné Hodnocení dopadů korupčního rizika - CIA jako součást procesu RIA.
  2. Navrhneme zakotvení práva občanů, podnikatelů a firem na ochranu před korupcí a byrokracií.
  3. Zavedeme absolutní transparentnost veřejných zakázek, grantů a dotací.
  4. Zavedeme princip "do naha" u zájemců o veřejné zakázky, granty a dotace.
  5. Zavedeme vyšší míru hmotné odpovědnosti politiků a úředníků.
  6. Zpřísníme zákaz činnosti pro osoby nezákonně jednající a trest propadnutí majetku.
  7. Každý rok prověříme a zrušíme 30 největších byrokratických regulací.
  8. Zrušíme 3 ministerstva a sloučíme kontrolní a regulační úřady.
  9. Po elektronizaci zrušíme u některých agend místní příslušnost podobně jako v Czech POINTu.
  10. Umožníme občanům kontrolu nakládání s jejich osobními údaji prostřednictvím Základních registrů.
  11. Předložíme nový Zákon o úřednících ve veřejné správě (systém vzdělávání a odměňování).

 


multimediální záznam záznam tiskové konference - Řešení ODS proti korupci a byrokracii:
audiozáznam | videozáznam: rychlé připojení, pomalé připojení



příloha: pdf proti-korupci-a-byrokracii.pdf (447 kB)

zpravy.ods.cz, 12. května 2010