Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Seminář

[10.05.2010]

Seminář

Vítězná politická strana by měla být více odpovědná

V České republice je příliš silná Poslanecká sněmovna, která si ve velké míře osobuje právo vládnout místo vlády. Na tom se shodli účastníci dnešního semináře "Je kancléřský systém řešením politické nestability v ČR?", který proběhl pod záštitou předsedy ústavně-právního výboru Marka Bendy.

Na semináři vystoupili přední odborníci na ústavní právo a politologii. Cílem semináře bylo prozkoumat výhody a nevýhody jednoho z možných řešení dlouhodobé slabosti vlád tvořených velmi těsnými většinami v České republice.

Přítomní se shodovali na potřebě posílit postavení vlády proti Parlamentu. Kancléřský systém, či případné konstruktivní vyslovení nedůvěry, není samo o sobě řešením, protože není možné mechanicky přenášet model fungující v Německu do České republiky bez ostatních státotvorných prvků. Bez nalezení alespoň minimálního společenského konsensu a odpovědnosti politiků žádné změny situaci vleklé krize české politiky nevyřeší.

Účastníci zdůraznili, že v případě zavedení systému pozitivního vyslovení nedůvěry (tedy povinnosti zvolit nového předsedu vlády před pádem vlády) by byly výrazně eliminovány snahy parlamentní opozice stále destabilizovat vládní většinu. Také by nikdy nemohlo dojít k situaci pádu vlády uprostřed českého předsednictví EU bez představy opozice, co bude dál.

Většina přítomných řečníků ovšem preferuje změny volebního systému, které by přinášely větší odpovědnost vítězné straně a dávaly šanci na vytvoření stabilních vládních většin. Bez stabilní vládní většiny jsou všechny ostatní prvky posilování vlády jen zakrýváním skutečné příčiny problému.

Další informace poskytne:
Marek Benda, předseda ústavně-právního výboru

zpravy.ods.cz, 10. května 2010