Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Program ODS

[06.05.2010]

Program ODS

Hlídání dětí bude dostupnější, řešení má ODS

Rozšířit systém předškolní péče o miniškolky, podpořit hlídání dětí v domácím prostředí a umožnit rodičům neztratit kontakt se svým zaměstnáním. To jsou jen některá z řešení ODS pro rodiny, které dnes představil volební lídr ODS Petr Nečas rodičům, kteří pečují o malé děti.

"Předpokládáme, že mateřské školky zůstanou dominantní, my chceme umožnit vznik doplňkových služeb tak, aby rodiny měly možnost se svobodně rozhodnout, jakou péči pro své dítě zvolí. Tímto chceme také zlegalizovat model, který dnes existuje, ale má charakter nedovoleného podnikání, pokud rodiče za hlídání svých dětí v domácím prostředí platí. Zajistíme, že bez jakéhokoliv účetnictví se bude moci rodič – tzv. evidovaný poskytovatel pomoci, starat až o čtyři děti, bude to vázané péčí alespoň o jedno vlastní dítě," řekl Nečas.

Poplatek za hlídání dítěte bude limitován 5000 Kč, každý hlídající rodič by si tedy mohl přivydělat až 15 000 Kč čistého. Ostatní maminky nebo tatínkové by mohli nastoupit na částečný pracovní úvazek.

"Chceme proto motivovat zaměstnavatele slevou na sociálním pojištění na vytváření částečných pracovních úvazků pro rodiče malých dětí. Každý takový zaměstnavatel by mohl dostat 7200 Kč slevu na sociálním pojištění," vysvětlil maminkám Petr Nečas.

ODS tak bude také podporovat homeworking, teleworking, e-working (práce z jiného místa než zaměstnání přes internet) a job-sharing (sdílení pracovního místa).

Jedno z řešení občanských demokratů je rozšířit systém předškolní výchovy dětí o zřizování nestátních miniškolek a firemních školek. "Tato služba bude poskytována nejčastěji zaměstnavatelem na pracovišti rodiče nebo neziskovými organizacemi, obcemi či kraji" uvedl Petr Nečas. Zaměstnavatel si náklady na zřízení a provoz takové školky může započítat do svých nákladů.

Dvourychlostní mateřská a pružná rodičovská

Občanští demokraté se také zasadí o to, aby se dala rodičovská rozložit do více let. Maminka si např. vybere rodičovskou do 3 let věku dítěte. V jejím průběhu bude potřebovat nastoupit na rok do práce, objeví se zajímavá pracovní nabídka. Do dvou let bude s dítětem, na rok rodičovskou přeruší a zbývající rok si poté vybere. Bylo by možné dvou, tří i čtyřletou variantu přerušit a dovybrat až do pěti let dítěte," vysvětlil volební lídr ODS.

ODS navrhuje čerpat například tzv. "turbomateřskou". V praxi by rodič bral mateřskou po dobu 18 týdnů ve výši 100 procent platu, ale bez návaznosti na rodičovskou. Další možností zůstane mateřská po dobu 28 týdnů se 70 % vyměřovacího základu.

Více návrhů ODS najdete v přiložené prezentaci nebo se podívejte na záznam z diskuse v mateřském centru Paleček.

RNDr. Petr Nečas, volební lídr a místopředseda ODS a poslanec PČR

 


multimediální záznam Chceme proto motivovat zaměstnavatele slevou na sociálním pojištění na vytváření částečných pracovních úvazků pro rodiče malých dětí. Každý takový zaměstnavatel by mohl dostat 7200 Kč slevu na sociálním pojištění.:
audiozáznam | videozáznam: rychlé připojení, pomalé připojení



příloha: pdf tk-rodinna-politika.pdf (185 kB)

zpravy.ods.cz, 6. května 2010