Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[05.05.2010]

ODS

ODS připravila novelu zákona, která zajistí ochranu před dětskými vrahy

Mladiství vrazi by měli být pod dohledem státu. Proto dnes představili hotovou novelu zákona, která řeší klíčový problém, kdy dětští vrazi mohou být po dosažení plnoletosti prakticky bez kontroly státu. Novela zákona je reakcí na výzvu občanů obce Kmetiněves, ke které se připojilo 426 tisíc lidí z celé České republiky.

"Chceme u dětských pachatelů závažné trestné činnosti prosadit ochranné léčení bez časového omezení, v případě potřeby tedy i doživotní izolaci. To dosud zákony neumožňovaly. Sexuální devianti by měli být v ochranném léčení – a to jak ambulantním, tak ústavním. U nejzávaznějších forem – agresorů, vrahů, po dosažení 18 let je v plánu zadržovací detence," vysvětlil filozofii novely zákona lídr plzeňské kandidáty ODS a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Detenční ústavy už prosadila vláda Mirka Topolánka.

"Je to mnohem efektivnější řešení než pouhé snížení věkové hranice. To samo o sobě nezaručí, že po dosažení 18 let bude mít stát nad agresorem dohled. Právě to je ale v nejvážnější případech nutné. Diskusi o snížení věkové hranici se rovněž nebráníme," dodal Pospíšil.

Senátor Alexandr Vondra připomněl, že původní návrh z dílny Jiřího Pospíšila počítal i se snížením hranice trestní odpovědnosti. "Předpokládám, že se tím Poslanecká sněmovna bude znovu zabývat, protože to reflektuje vývoj moderní doby," poznamenal Vondra, který zároveň poděkoval občanům Kmetiněvsi za jejich pomoc při dopadení třináctiletého vraha v roce 2004, který zavraždil stejně starou dívku.

Znění novely zákona Jiří Pospíšil předal starostovi obce Kmetiněves Luďkovi Kvapilovi, a zároveň inicioval spuštění legislativního procesu, aby mohl být účinný ještě v tomto roce. "Jsem rád, že se věc dala do pohybu a že dnes máme konkrétní návrh. Děkuji jménem občanů obce, kteří tuto událost velice sledují, i těm 426 tisícům lidí, kteří do dnešního dne připojili svou podporu v naději, že se tato chyba napraví.," poznamenal Kvapil.

 


multimediální záznam záznam tiskové konference:
audiozáznam | videozáznam: rychlé připojení, pomalé připojení



příloha: pdf navrh-zakona-o-odpovednosti-mladeze-za-protipravni-ciny.pdf (88 kB)

zpravy.ods.cz, 5. května 2010