Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Petr Nečas

[05.05.2010]

Petr Nečas

Socialisté přivedli ke krachu Maďarsko, Řecko a problémy mají také ve Španělsku

Pomoc Řecku od států EU mimo eurozónu

Drtivá většina členských států EU, které nejsou v eurozóně, má nižší ekonomickou úroveň než Řecko. Nevidím tedy důvod pro to, aby se ekonomicky slabší státy podílely na sanaci chybné hospodářské politiky ve vyspělejší zemi.

Socialisté přivedli ke krachu veřejné finance v Maďarsku, Řecku a problémy mají také ve Španělsku. Odpovědnost těchto států posílíme jen větším tlakem na jejich rozpočtovou kázeň. Řeckou rozhazovačnost a populismus by neměli platit čeští občané.

Brát českým důchodcům část penzí, abychom zaplatili 13. a 14. důchody řeckým seniorům není znakem solidarity. Solidarita jde od bohatších k chudším. Ne naopak.

Otevírání možnosti pomoci Řecku na úkor českých zaměstnanců a penzistů ze strany ČSSD odmítáme. Prohlášení Bohuslava Sobotky, že bychom o tom měli diskutovat, dokladuje pouze neschopnost socialistické politiky na jakoukoliv sebereflexi a zajištění elementární rozpočtové odpovědnosti.

Tři oběti v Řecku

Chtěli bychom také vyjádřit soustrast rodinám obětí středečních demonstrací v Aténách. Naše negativní stanovisko vůči celoevropskému plánu finanční injekce Řecku nemění nic na základní lidské soudržnosti. Nicméně i tato událost pro nás musí být výstrahou, kam až nás může rozhazovačná a populistická politika dovést.

Evropská komise předpovídá Česku rychlejší růst

Evropská komise zvýšila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na dvojnásobek – z 0,8 na 1,6 procenta. Nejde přitom o první zlepšení odhadu našeho ekonomického výkonu od některé z mezinárodních institucí. Za lepšími odhady stojí zotavování světové ekonomiky a především přijatá protikrizová opatření Topolánkovy vlády.

Řecká, španělská či irská ekonomika jsou stále v recesi. Ne každá země si tedy dokázala s krizí poradit tak dobře jako ta česká. Opatření přijatá v Česku snížila firmám náklady, zabránila většímu propouštění a zlepšila pozici českých exportérů. Zdravý ekonomický růst lze totiž založit pouze na soukromém podnikání a na invenci občanů.

O to více musíme zotavující se ekonomiku chránit před socialistickými plány na zvyšování daní. V takovém případě se skutečně vydáme řeckou či španělskou cestou.

RNDr. Petr Nečas, volební lídr a místopředseda ODS a poslanec PČR, zpravy.ods.cz, 5. května 2010