Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Program ODS

[04.05.2010]

Program ODS

Občanští demokraté navrhují bonusy za preventivní prohlídky u lékaře

ODS plánuje motivovat občany, aby chodili na preventivní lékařské prohlídky. V určených obdobích a pro určité věkové skupiny by byly vypsány motivační bonusy při návštěvě u lékaře, v praxi by tak za preventivní prohlídku mohl občan dostat i peníze. Takové je jedno z řešení ODS pro zdravotnictví. Další návrhy počítají s úsporami ve zdravotnictví, vytvořením prostoru pro dobrovolné komerční připojištění nebo stanovení standardů zdravotnické péče.

"Poprvé v historii se všichni vážně nemocní dostanou bez protekce a korupce k nejmodernější specializované péči. Zavedli jsme národní preventivní a screeningové programy. Nejmodernější očkování je dostupné všem. Díky naší politice a ochranným limitům platí vážně nemocní lidé méně, než platili za vlád socialistů. Za nich také došlo prokazatelně k nejvyššímu nárůstu spoluúčasti pacientů. Jiří Paroubek a David Rath nás stále napadají," řekl na dnešní tiskové konferenci volební lídr ODS Petr Nečas.

Podle Petra Nečase o funkčním zdravotnictví mluví i fakta. Množství provedených dialýz se zvětšilo o 36 %. Počet provedených náhrad kyčelního kloubu se zvýšilo o jednu třetinu.

Počet pacientů, kterým bylo možné voperovat srdeční defibrilátor se více než zdvojnásobil. Moderní centra specializované péče ošetřila o 41% více pacientů s nejvážnějšími chorobami.

Jedním z pilířů programu ODS je prevence v podobě celonárodních systémových preventivních screeningových programů především v oblastech, kde ČR patří na špici v oblasti úmrtí, jako jsou onkologické, kardiovaskulární, diabetologické diagnózy. "Chceme pozitivně ekonomicky motivovat pojištěnce prostřednictvím bonusů při účasti na těchto programech. Prevence je efektivní, zachraňuje životy a současně šetří peníze," říká náměstek ministryně zdravotnictví a kandidát ODS Marek Šnajdr.

Poplatky stabilizují české zdravotnictví a ochranný limit chrání pacienty

Ochranný limit je patentem ODS a jeho vznik byl veden především starostí o lidi, kteří jsou vážně nemocní nebo kteří například ze sociálních důvodů se nemohli za vlád ČSSD dostat k náročné péči. "Tak například tříletý těžce postižený chlapec s mnohočetnými vrozenými vadami. Rodiče by za poplatky zaplatili 33 373 Kč, pojišťovna jim díky ochranným limitům vrátila 30 873 Kč," vysvětlil jeden z případů funkčnosti limitů bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Všechny další návrhy v oblasti zdravotnictví najdete v přiložené prezentaci, audiovizuálním záznamu z tiskové konference nebo ve volebním programu ODS.



příloha: pdf tk-100504-zdravotnictvi.pdf (466 kB)

zpravy.ods.cz, 4. května 2010