Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[03.05.2010]

ODS

ODS stojí proti likvidaci živnostníků podle scénáře ČSSD

Občanští demokraté jsou proti zvýšení sociálního pojistného živnostníkům. Výsledkem tohoto návrhu ČSSD by bylo zvýšení nezaměstnanosti a rozvrat státního rozpočtu. Zvýšení pojistného živnostníkům lze srovnat s daní z dluhů, kterou ČSSD zatížila živnostníky za své vlády. "Tento návrh diktovaný snad závistí je logickým důsledkem toho, že ČSSD hodlá brát těm nejohroženějším skupinám podnikatelů," uvedl lídr moravskoslezské kandidátky ODS Pavel Drobil.

Vyzval proto ministra práce a sociálních věcí Petra Šimerku nominovaného ČSSD, aby okamžitě zastavil přípravu zvýšení pojistného živnostníkům, neboť se nejedná o opatření politicky neutrální a ekonomicky podložené, ale jde o součást volebního programu ČSSD a KSČM s tvrdými negativními dopady.

"Trváme na tom, že osoby samostatně výdělečně činné jsou na tom při srovnání se zaměstnanci hůře," zdůraznil Pavel Drobil s tím, že to lze prezentovat a dokázat na porovnání čistého příjmu zaměstnance s platem 25 000 Kč a živnostníka se ziskem 25 000 Kč. Rozdíl v jejich měsíčním příjmu je 1 312 Kč v neprospěch živnostníka. Realizace změny podporované ČSSD znamená pro živnostníky platbu 25 tis. ze zisku, což prohloubí rozdíl na téměř 6 tis. Kč.

Pavel Drobil také upozornil na důsledky zvýšení pojistného 1 milionu aktivních živnostníků, které by znamenalo dramatické ohrožení zejména těch, kteří mají nejnižší příjmy do 15 000 Kč, dle konzervativních odhadů se jedná o čtvrtinu z aktivních. Pokud by tito zbankrotovali a přestali podnikat, přihlásí se na pracovních úřadech dalších až 250 000 lidí. Dnes tito živnostníci odvedou ze zisku 15 000 Kč státu 3 383 Kč měsíčně, pokud budou donuceni ukončit podnikání, musí jim naopak stát platit průměrnou podporu 6 823 Kč. Tento evidentní rozdíl v neprospěch státu by státní pokladnu zatížil desítkami mld. Kč.

"Nepřipustíme likvidaci živnostníků zvýšením pojistného, protože si uvědomujeme, že tento krok vede k zvýšení nezaměstnanosti, propadu na trhu služeb a propadu HDP a destabilizaci veřejných financí," varuje Pavel Drobil.

Připomněl také, že ODS podporujeme podnikání, které je jednou z priorit naší aktivní politiky zaměstnanosti. "Nezvýšíme živnostníkům daně a odvody, jsme pro zachování stávajících paušálů a jsme připraveni využívat i zdroje evropských fondů," doplnil Pavel Drobil.

 

 


multimediální záznam TK ODS: Občanští demokraté jsou proti zvýšení sociálního pojistného živnostníkům.:
audiozáznam | videozáznam: rychlé připojení, pomalé připojení



příloha: pdf tk-100503-socialni-pojistne.pdf (142 kB)

zpravy.ods.cz, 3. května 2010