Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS v Evropském parlamentu

[03.05.2010]

ODS v Evropském parlamentu

ODS pro zrušení kanadských víz

Brusel, 3. května 2010 -- Poslanci ODS v Evropském parlamentu dlouhodobě podporují všechny aktivity vedoucí ke zrušení kanadských víz pro občany ČR a zároveň se domnívají, že by všechny zainteresované orgány měly v tomto ohledu činit maximum možného.

Evropská komise v červnu loňského roku vyzvala Kanadu, aby do konce roku 2009 zřídila v Praze vízové pracoviště a hlavně předložila plán praktických kroků k odstranění vízové povinnosti pro Českou republiku. Pracoviště skutečně vzniklo, ale o vydávání víz se Kanada odmítla bavit. Klíčovým úkolem pro Česko bylo v tu chvíli hledání podpory na nejvyšší úrovni mezi členskými státy Unie.

"Hlavní práci měl odvést ministr vnitra, který je členem Rady pro justici a vnitro. Martin Pecina ale pro Českou republiku neudělal vůbec nic," říká předseda klubu ODS v Evropském parlamentu Miroslav Ouzký. Tím, kdo naopak od ledna do března absolvoval řadu bilaterálních jednání, byl ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmiel. Výsledkem jeho práce bylo vystupňování tlaku na Kanadu, vznik trojstranné skupiny Taskforce (EU, Kanada, ČR) a aktivizace všech českých europoslanců a Ministerstva zahraničí.

"Opět se potvrzuje, že Česká republika může být socialistům ukradená," říká europoslanec Jan Zahradil. "Ministr vnitra Pecina (ČSSD) nejen odmítal jakoukoli diskusi, ale kvůli své vlastní předvolební kampani ani nejezdil do Bruselu na jednání Rady. Tím dával jasně najevo, že Českou republiku kanadská víza nezajímají. Naše důvěryhodnost v Evropské unii tak opět klesla."

Nyní existuje velká šance, že zejména díky aktivitám ministra Chmiela (ODS) budou víza zrušena. Pozitivní výsledek v tomto směru by se mohl zrodit již na nejbližším Summitu EU-Kanada."

zpravy.ods.cz, 3. května 2010