Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[30.04.2010]

ODS

Nová kniha Petra Nečase: Naděje pro odpovědnou politiku

Známé osobnosti společenského, politického, ekonomického a kulturního života kladly otázky lídrovi ODS Petru Nečasovi. Vznikla tak jedinečná kniha o 150 stránkách, na kterých se ptají spisovatelka Eva Hudečková, psychiatr a pedagog Cyril Höschl, herec a novinář Martin Štěpánek, ekonom Miroslav Zámečník a publicista a esejista Jefim Fištejn. Jejich myšlenky jsou doplněny vysvětlujícími podotázkami a rozčleněny pro větší přehlednost do pěti samostatných tématických kapitol. Publikace je doplněna výběrem z článků a vystoupení Petra Nečase.

Kniha Naděje pro odpovědnou politiku bude vydána v nákladu 2 000 výtisků a bude volně k dispozici na Městečkách řešení po 10. květnu 2010, kdy proběhne její křest.

Předmluva knihy Naděje pro odpovědnou politiku

Jen velmi málo českých politiků působí při rozhovoru tak klidně a vyrovnaně jako Petr Nečas. Zbytečně negestikuluje, nesnaží se vás za každou cenu přesvědčit a už vůbec nezvyšuje hlas. Přesto dokáže klást důraz na to, co považuje za podstatné. Na otázky odpovídá věcně a zároveň střídmě používá příměry, které o to více "sedí". "S politickými lídry nesmějí být spojovány věci, které jsou doménou jiných mediálních celebrit. Političtí lídři musí být vnímáni jako nositelé konkrétních hodnot, konkrétních návrhů," říká.

Za osobnosti, které zcela zásadně ovlivnily polistopadový vývoj, považuje Václava Klause, Václava Havla a Miloše Zemana. První místo však jednoznačně patří Klausovi. "Všechny středopravicové strany stále nezakládají svoji politiku na tom, že se vymezují vůči levici, ale vůči ODS. Z tohoto pohledu byl Václav Klaus formující osobností české pravice včetně té části pravice, která nebyla spojena s ODS," připomíná.

A jaké priority má jako možný příští předseda vlády? Je to stabilizace veřejných financí a pokračování reforem. Dále chce vytvářet nová pracovní místa tak, že uvolní prostor soukromému sektoru. S tím souvisí i orientace Česka na obory s vysokou přidanou hodnotou a podpora vzdělávání, vědy a výzkumu. V zahraniční politice pak zdůrazňuje především posílení transatlantické vazby se Spojenými státy.

"Mým cílem je transformovat Česko v moderní konkurenceschopnou zemi, která je bez dluhů a je založena na vysoce kvalifikované pracovní síle. Naše země musí být silnou integrální součástí především NATO, ale i Evropské unie," shrnuje Petr Nečas.

Petr Nečas přináší naději pro odpovědnou politiku. Naději, že místo politikaření a agresivního politického stylu zaujme klíčovou pozici opět věcný střet idejí a programů, jak nejlépe spravovat stát.

Kniha je již nyní k dispozici ke stažení ve formátu pdf ZDE:

zpravy.ods.cz, 30. dubna 2010