Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[29.04.2010]

ODS

Česko začíná mít kvůli krachujícím státům problémy

Volební lídr ODS Petr Nečas dnes vyzval ministry nominované za ODS v podpoře ministra financí při dalších škrtech v rozpočtu. Problémy v Řecku, Portugalsku i Španělsku totiž dokazují, že státní bankrot je reálnou hrozbou i pro Českou republiku.

Voliči by si měli podle Petra Nečase uvědomit, že právě v květnových volbách budou rozhodovat mezi rozpočtově odpovědnou politikou ODS a nebezpečně rozhazovačnou politikou ČSSD, jejíž návrhy vedou právě k bankrotu.

"Řada odborníků upozorňuje, že situace může být horší, než se zdálo a v Evropské unii se přemýšlí o tom, jestli Řecku vůbec pomoci. Možná se to jevilo jako hypotetické strašidlo. Nyní ale vidíme, že je to reálná ekonomická a sociální hrozba. Bude to mít dopady na konkrétní život konkrétních lidí," řekl volební lídr a místopředseda ODS Petr Nečas.

V současnosti se již zvyšuje riziko dominového efektu, euro začalo již prudce oslabovat vůči dolaru. "Koruna ale oslabuje ještě rychleji, když z 25,05 Kč za euro oslabila na 25,65 Kč," dodal ekonomický expert ODS Martin Kocourek.

Státní bankrot = více nezaměstnaných, dražší elektřina, nižší důchody

V Maďarsku a Lotyšsku již dopadají opatření kvůli jejich finančním problémům přímo na občany. Maďarsko zvýšilo DPH z 20 na 25 %, měna oslabila o 40 %, nezaměstnanost je bezmála 12 %. V Lotyšsku došlo ke snížení penzí o 10 %, ve veřejném sektoru klesly platy o 40 %, nezaměstnanost stoupla ze 7 na 23 % a největší lotyšský distributor léků zastavil dodávky do hlavní nemocnice v zemi z důvodu opoždění plateb.

Podle ekonomických odborníků spolupracujících s ODS by česká měna mohla po státním bankrotu oslabit vůči euru dokonce až na 36 korun. "Důchodce se současným důchodem 8 000 korun by se musel spokojit s pouhými 6 500! Platy státních zaměstnanců by mohli klesnout reálně z 20 000 Kč na 16 500, o práci by mohlo přijít dalších 150 000 lidí. Zvýšené DPH by také mohlo zdražit elektřinu o 15 %," dodává Petr Nečas.

Občanští demokraté mají řešení pro zdravé veřejné finance. Podle nich je potřeba přijmout finanční ústavu o rozpočtové kázni a odpovědnosti. Řešením je také adresnější rozdělování sociálních dávek, nedusit ekonomiku zvyšováním daní. Plánem ODS je také do roku 2012 splnit maastrichtská kritéria a mít do roku 2017 vyrovnané státní rozpočty.



příloha: pdf recke-problemy-a-dopady-na-cesko.pdf (286 kB)

zpravy.ods.cz, 29. dubna 2010