Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[26.04.2010]

ODS

ODS bude pokračovat v elektronizaci veřejné správy, lidem ubude návštěv na úřadech

Občanští demokraté chtějí navázat na úspěch CzechPOINTů a datových schránek, tedy moderní veřejnou správu, kterou v Topolánkově vládě prosadili. Pokud ODS bude po květnových volbách ve vládě, rozšíří služby CzechPOINTů a spustí základní registry. Lidé tak nebudou muset opakovaně úřadům a dalším institucím sdělovat již jednou uvedené údaje.

"Pokud stát už jednou o občanovi má informace, nemusí už další úřad požadovat po něm tyto údaje. Jakýkoliv úřad si zcela legálně a bezpečně bude moct informace ze základních registrů využít pro svou agendu," říká bývalý náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček.

Základní registry tvoří čtyři hlavní databáze. Je to registr obyvatel (ROB), registr práv a povinností (RPP), registr osob (ROS), registr územní identifikace, adres a nemovitostí (RUIAN). Ostrý provoz základního registru plánují občanští demokraté na červenec 2012.

"V základních registrech jsou schovávána data, která nejsou zatím dostupná. Přístup k nim budou mít úřady, a pokud k tomu dá občan souhlas také například banky, plynárny či distributor elektřiny. Správa těchto údajů bude zabezpečená a lidé si sami mohou zkontrolovat, kdo do registru nahlížel," říká poslanec ODS z Moravskoslezského kraje a člen Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Jaroslav Krupka.

CzechPOINT a datové schránky ušetřily čtvrtinu nákladů

Ke dnešnímu dni bylo vydáno na CzechPOINTech celkem 3 107 271 výpisů. Zhruba polovina z vydaných výpisů se týkala rejstříku trestů. Na kontaktních místech je nyní možné si vyřídit až 16 různých agend. Kromě výpisů z rejstříku trestů, katastru nemovitostí, obchodního rejstříku nebo živnostenského rejstříku je možné získat výpis z bodového hodnocení řidiče nebo z insolventního rejstříku.

"Díky elektronizaci veřejné správy jsme ušetřili 20 procent administrativních nákladů," potvrzuje úspory starostka Prahy 2 Jana Černochová. Podle ní využívají CzechPOINT nejen obyvatelé druhé městské části, ale také občané z dalších míst.

Dalšími službami na CzechPOINTech má být podle ODS například získání výpisu z účtu pacienta nebo potvrzení o bezdlužnosti od pojišťoven, ČSSZ a finančních úřadů. Další plány v elektronizaci veřejné správy i informační spoty jsou dostupné také na stránkách Egon Academy - www.egonacademy.cz.



příloha: pdf tk-100426-moderni-verejna-sprava.pdf (186 kB)

zpravy.ods.cz, 26. dubna 2010