Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[14.04.2010]

ODS

Miloslav Vlček musí vysvětlit aféru Harrachov, nebo odstoupit

Občanští demokraté vyzývají sociálnědemokratického předsedu Poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka, aby co nejrychleji vysvětlil kauzu zneužité státní dotace, která byla použita na stavbu luxusního hotelu místo výstavby neziskového sportovního centra v Harrachově. Pokud Miloslav Vlček kauzu důvěryhodně neobjasní, je na místě, aby odstoupil z třetí nejvýznamnější ústavní funkce v ČR.

"Předseda Vlček se osobně zasadil v letech 2005 a 2006 o přidělení 25milionové dotace na vybudování bazénu, solária a tenisových kurtů. Tyto finanční prostředky skončily v luxusním hotelu v Harrachově v rukách firmy Vlčkova poradce Petra Vrtala," řekl předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř a doplnil, že předseda sněmovny odmítal dlouho kontakty na Vrtala připustit a přiznal je až po několikerém naléhání.

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová upozornila, že jde již o několikátou kauzu předsedy Vlčka a připomněla jednání se zástupci militantní islamistické organizace Hamas v červnu 2009. "Hamas přitom unie považuje za teroristickou organizaci. Vlček ale ujišťoval, že žádné setkání s Hamasem nebude," dodal Petr Tluchoř.

Petr Tluchoř připomněl i kauzu protekce v České konsolidační agentuře: "Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček získal levně byt od firmy, jejíž dluhy řešila Česká konsolidační agentura. Stalo se to přitom v době, kdy byl šéf sněmovny v dozorčí radě agentury."

"Pokud předseda Poslanecké sněmovny důvěryhodně neobjasní okolnosti všech kauz – především té poslední, čerstvé – nepřestane se vyhýbat odpovědím novinářů, je na místě, aby rezignoval na třetí nejvýznamnější ústavní funkci v ČR," řekl volební lídr ODS Petr Nečas. Zdůraznil, že Vlček mluví za 200 poslanců a poslankyň, tudíž jeho kauza je vlastně kauzou celé Poslanecké sněmovny. Nevysvětlená kauza spojená s klientelismem či korupcí poškozuje důvěru ve významnou ústavní funkci, a tedy i politiku obecně.

zpravy.ods.cz, 14. dubna 2010