Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[14.04.2010]

ODS

Novela ODS ochrání lidi před sexuálními devianty

ODS bere velmi vážně Kmětiněveskou výzvu. Má již připravenou legislativní změnu, která reaguje na to, že třináctiletý vrah byl v osmnácti letech puštěn na svobodu a stát nad ním ztrácí kontrolu. Novela bude chránit občany před sexuálními devianty, kteří páchají závažnou brutální trestnou činnost a je jedno, jak jsou staří. Zda jsou to děti, mladiství nebo dospělí.

"Potkal jsem se se sexuology, s odborníky a je již připravena novela zákona o soudnictví ve věcech mládeže, která bude umožňovat, aby třináctiletý vrah, sexuální deviant, v osmnácti letech neodešel z dozoru státu, ale aby byl celý život v tzv. ochranném léčení. A to buď přímo v ústavu, pokud bude pro společnost nebezpečný, anebo pod permanentní ambulantní kontrolou," říká bývalý ministr spravedlnosti a plzeňský lídr za ODS Jiří Pospíšil. Novelu chce prosadit hned po volbách. Platit by tak mohla ještě letos.

Dnes představený návrh ČSSD je podle názoru Jiřího Pospíšila velmi pokrytecký. Více než polovina sociálních demokratů loni v létě podpořila zvýšení věkové hranice trestní odpovědnosti na patnáct let. Není důvěryhodné, pokud dnes tvrdí, že zpracují návrh, který bude přinášet třinácti či dvanáctiletou věkovou hranici, nebo rozhodnutí o trestněprávní odpovědnosti přenese v konkrétních případech soud.

"Mezinárodní úmluva na ochranu práv dítěte říká, že právní státy mají mít jasnou věkovou hranici trestní odpovědnosti pro děti. Nemůže to posuzovat soud v konkrétních případech a rozhodovat, zda dítě je odpovědné či není, jak to navrhují sociální demokraté. Jejich návrh bude v rozporu s mezinárodními závazky ČR," dodává Pospíšil.

zpravy.ods.cz, 14. dubna 2010