Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[13.04.2010]

ODS

ODS i Ivan Langer opakovaně navrhovali zveřejnění spisu Krakatice

Odmítáme účelové lži předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, podle kterého Ivan Langer nechtěl zveřejnit spis Krakatice, nechtěl zproštění mlčenlivosti Karla Tichého nebo že ODS bránila ustavení vyšetřovací komise k celému případu.

Tato tvrzení nejsou pravdivá. Dokládají následující veřejně přístupné údaje z jednání Poslanecké sněmovny:

Poprvé Ivan Langer vyzval ke zveřejnění celého spisu Krakatice při jednání Poslanecké sněmovny 25. března 2009. Uvedl tehdy mimo jiné: "Pojďme se dohodnout. A pane předsedo Paroubku, jste-li přesvědčen, že nemáte co skrývat, že sociální demokracie nemá co skrývat, a platí to nejen o případu Savoy, platí to také o případu Krakatice, pojďme vše zveřejnit, pojďme si na to klidně zřídit vyšetřovací komisi, ať se ukáže, kdo se čeho bojí, kdo se má čeho bát. Myslím si, že toto je nejjednodušší cesta, jak zabránit šíření různých polopravd a dokonce lží."

1. dubna 2009 s návrhem na zřízení vyšetřovací komise přišel poslanec ODS Jan Vidím na základě usnesení bezpečnostní výboru. Sociální demokraté a komunisté přijetí tohoto návrhu zabránili. Při projednávání návrhu na zproštění mlčenlivosti Bc. Karla Tichého navrhli Ivana Langer a Jan Vidím, aby bylo kromě Karla Tichého zproštěno mlčenlivosti dalších 19 osob, a to bývalí či současní policisté, příslušníci inspekce a politici, kteří přišli nebo mohli přijít do styku s Krakaticí. Hlasovalo se po jednotlivých jménech a znovu sociální demokraté a komunisté zabránili zproštění mlčenlivosti u všech osob kromě Karla Tichécho.

Faktem také je, že Ivan Langer ještě jako ministr vnitra v souladu se zákonem vyhověl žádosti Inspekce policie a pan Karel Tichý byl zproštěn povinnosti zachovávat mlčenlivost.

zpravy.ods.cz, 13. dubna 2010