Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[10.04.2010]

ODS

Letecké neštěstí u Smolenska je velkou ztrátou pro celou evropskou politiku

10. dubna 2010 - Litujeme obětí, které si vyžádala dnešní letecká havárie nedaleko Smolenska.  O život přišla podle dostupných informací řada významných osobností polského veřejného života včetně prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky. Jako tragická hra osudu působí fakt, že k neštěstí došlo při cestě za uctěním památky obětí jedné ze smutných událostí polské historie - masakru v Katyni.

 

S prezidentem Lechem Kaczyńským nás pojila více než blízkost politických názorů. Se stranou Právo a spravedlnost, kterou v roce 2001 spoluzaložil, vytvořila ODS v loňském roce v Evropském parlamentu novou Frakci evropských konzervativců a reformistů. Obáváme se zpráv o dalších obětech leteckého neštěstí. Na palubě letadla mohli být další představitelé polské partnerské strany.

 

Uvědomujeme si, že dnešní ráno přineslo nejen velkou ztrátu samotnému Polsku, ale i celé evropské politice. Vyjadřujeme tímto všem našim politickým přátelům v Polsku i blízkým obětem tragédie naši spoluúčast.

 

Mirek Topolánek
předseda ODS

 

Petr Nečas
volební lídr a místopředseda ODS

 

Jan Zahradil
místopředseda Frakce evropských konzervativců a reformistů v EP

 

Prohlášení skupiny EKR v Evropském parlamentu k tragické nehodě u Smolenska

 

Brusel, 10. dubna 2010 -- "Zprávou o tragické nehodě letadla prezidenta Lecha Kaczyńského jsme hluboce otřeseni a zarmouceni. V našich myšlenkách a modlitbách jsme s blízkými prezidenta Kaczyńského a všech, kdo byli na palubě letadla, stejně jako s celým polským národem, který dnes ztratil mnoho vynikajících osobností veřejného života," říkají místopředsedové skupiny Evropských konzervativců a reformistů v Evropském parlamentu Jan Zahradil a Timothy Kirkhope. Ve skupině EKR pracují i europoslanci polské strany Právo a Spravedlnost, kterou Lech Kaczyński spoluzakládal.

 

"Naši polští přátelé dnes ztratili velkého muže své novodobé historie. Člověka, který pomohl vyvést svou zem z temné éry komunismu. V postkomunistické obnově svobodného Polska sehrál Lech Kaczyński klíčovou roli. Hluboce litujeme této ztráty a vzdáváme čest jeho celoživotní službě Polsku."

 

Jan Křelina, Czech Press Officer
European Conservatives & Reformists Group
www.ecrgroup.eu, www.ods.cz/eu

 

Osobní kondolence Mirka Topolánka Jaroslawu Kaczyńskému

 

Vážený pane předsedo,

dovolte mi vyjádřit Vám, celé Vaší rodině a všem polským občanům hlubokou soustrast. Je to těžká chvíle pro celou Vaši zemi, je to obrovská tragédie, kterou s Vámi plně sdílím.

 

Smrt Vašeho bratra a jeho ženy mě osobně silně zasáhla. Byl pro mě nejen jedním z nejbližších politických partnerů, ale i osobním přítelem. Znal jsem Vašeho bratra Lecha jako statečného muže, který vždy stál za svými ideály a nebál se říkat své názory, i když nebyly populární. Znal jsem ho jako politika, který za všech okolností prosazoval pevné mravní zásady. Uznával jsem ho jako čestného člověka, který celý život bojoval proti komunistickému útlaku a stal se jednou z klíčových osobností svobodného Polska. Znal jsem ho jako velkého státníka, který se uměl statečně postavit většině, pokud to bylo v zájmu Polska, Evropy a světové bezpečnosti.

Vážený pane předsedo,

 

Vašeho bratra si budu stále vážit. Váš bratr pro mě byl spolehlivým spojencem. Byl to muž, o kterého bylo možné se opřít. Byl to člověk, kterého budu spolu s Vámi, s Vaší rodinou a všemi Poláky velmi postrádat. Stejně tak budu postrádat všechny, kteří zahynuli při havárii a soucítím s polským lidem, který opět zlou ranou osudu ztrácí významnou část své elity.

 

Upřímně lituji Vaší ztráty. Dovolte mi věnovat Vašemu bratrovi a jeho ženě tichou vzpomínku a Vám adresovat svou nejhlubší účast. Váš bratr Lech patří k lidem, na které se nezapomíná, zůstává i v mých myšlenkách a v mém srdci.

 

Mirek Topolánek
předseda ODS

 

www.ods.cz, 10. dubna 2010