Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Alexandr Vondra

[06.04.2010]

Alexandr Vondra

Podpis dohody mezi USA a Ruskem prospěje i vztahům se střední a východní Evropou

Podepsání nové dohody o strategických zbraních START v Praze ODS pokládá za jednu ze série důležitých odzbrojovacích dohod. Místem podpisu bývala většinou neutrální území. Tím ale Česká republika podle ODS není a rozhodně být nechce. Na druhou stranu lze podpis v Praze podle občanských demokratů chápat i jako úspěch zahraniční politiky USA, která dokázala uhájit Prahu před Kyjevem, který preferovalo Rusko.

"Také v tom vidíme symboliku "do roka a do dne". Na místě, kde Barack Obama své záměry před rokem ohlásil, chtěl oznámit i jejich splnění. Nebýt úspěšné zahraniční politiky ODS, Obama by do ČR nepřijel ani loni, ani letos," říká senátor a bývalý vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Počet jaderných zbraní i po snížení stačí na několikanásobné zničení planety a jako nástroj odstrašení bude fungovat i nadále. Jediným přínosem je podle Vondry snížení počtu jaderných hlavic, které je třeba hlídat, a které by se mohly dostat do nepravých rukou.

"Vítáme, že se Barack Obama setká v Praze i s lídry středo a východoevropských států. Vloni totiž na Hradčanském náměstí slíbil nejen jaderné odzbrojování a "reset" s Ruskem, ale také posílení vztahů se spojenci ve střední a východní Evropě a jejich ochranu před novými hrozbami," dodal Vondra.

"Věřím, že si Barack Obama při své návštěvě také všimne, že zde již více než rok nemá svého velvyslance", řekl bývalý vicepremiér.

RNDr. Alexandr Vondra, senátor PČR

 


multimediální záznam záznam tiskové konference:
audiozáznam | videozáznam: rychlé připojení, pomalé připojení

zpravy.ods.cz, 6. dubna 2010