Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[06.04.2010]

ODS

Senát by měl projednat nejasnosti kolem změn v Ústavu pro studium totalitních režimů

Občanští demokraté chtějí co nejdříve na půdě Senátu projednat nesrovnalosti kolem jmenování nového ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Zástupci ODS to dnes řekli po setkání s iniciátory petice za vypsání nového výběrového řízení na ředitele ÚSTR. Podle ODS je nezávislost ústavu ohrožena.

"Senát se musí zabývat pochybnostmi kolem jmenování nového ředitele ústavu. Budu se snažit zařadit tento bod na 21. dubna. Musíme si z toho udělat závěr a vyvrátit nebo potvrdit obavy o nezávislost ústavu. Je důležité prověřit postup ve správní radě ústavu, jestli byl v pořádku. Dozvědět se od předsedkyně správní rady, zdali volba nového ředitele byla bezproblémová," řekl předseda senátního klubu ODS Tomáš Julínek.

Podle iniciátorů petice za nové výběrové řízení jsou pochybnosti kolem nového ředitele ÚSTR Jiřího Pernese na místě. "Pernes nesplnil podmínky zadávacího řízení. Jeho jmenování je provázeno celou řadou nejasností a podle nás odporuje zákonu," řekla jedna z iniciátorek petice Monika Pajerová.

"Nesouhlasíme se jmenováním ředitele Pernese do čela úřadu ÚSTR. Vidíme v tom krok zpět ke komunistické minulosti. Nás tento akt uráží a doufáme, že bude tento stav změněn," dodal místopředseda Konfederace politických vězňů František Šedivý.

Poslanci a také senátoři ODS a další demokraticky smýšlející zákonodárci prosadili vznik tohoto ústavu. Občanským demokratům jde o to, aby ústav poskytl veřejnosti všestranné informace o podstatě fungování totalitních režimů. Tento ústav nemá podléhat žádné vnitřní nebo vnější cenzuře.

"Obáváme se, aby změny v ústavu nevedly k uzavřenosti. Aby se nesplnila teze, že historie patří jen historikům a na nich záleží, co bude zveřejněno z jejich bádání," říká místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

"Nevnímám to jako stranický spor a chci věřit, že ostatní politické strany pochopí důležitost této věci. Chceme otevřenou minulost. Každý zájemce o historii musí mít přístup ke všem informacím. Nechceme minulost filtrovanou, kde nám pár vyvolených naservíruje historii tak, jak chtějí," uzavřel senátor Alexandr Vondra.

zpravy.ods.cz, 6. dubna 2010