Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Petr Nečas

[06.04.2010]

Petr Nečas

Zpráva OECD dává za pravdu programu ODS

Ekonomický přehled OECD se ve většině věcí shoduje s otázkami, které jsme diskutovali s Ekonomickou skupinou odborníků (ESO). Boj proti dluhům musí být podle názoru OECD a stejně tak ODS založen na snižování výdajů, a ne na zvyšování daní. OECD například varuje před zvyšováním zdanění práce, jak to navrhují sociální demokraté.

S organizací OECD se také shodujeme v názoru na lepší sladění dávek a daní. Pro stát i občany je daleko efektivnější, když jim stát nebude brát peníze na daních, aby jim je posléze vracel na dávkách. V oblasti penzí ODS stejně jako OECD prosazuje vytvoření druhého – kapitálového pilíře, který zajistí současným třicátníkům a čtyřicátníkům dostatečné důchody.

Větší důraz na analýzy dopadů regulace na ekonomiku a podnikatelský sektor (RIA) a odstraňování regulace je téměř totožný s Řešením ODS pro podnikání. V něm navrhujeme každý rok zrušit či omezit 30 nejhorších regulací, které budou založeny na těchto analýzách a na názoru veřejnosti.

Neshodujeme se s OECD pouze v několika málo bodech jako zvyšování odvodů pro živnostníky. ODS nesouhlasí se zvyšováním daní pro živnostníky, na jejichž bedrech stojí naše ekonomika. Živnostníci na rozdíl od zaměstnanců nejsou chráněni zákoníkem práce, nemají placenou dovolenou nebo benefity. Měli bychom jim tedy v jejich úsilí pomáhat, a nikoliv je za jejich aktivitu trestat.

RNDr. Petr Nečas, volební lídr a místopředseda ODS a poslanec PČR, zpravy.ods.cz, 6. dubna 2010