Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[01.04.2010]

ODS

Předseda ODS Mirek Topolánek předal své pravomoci volebnímu lídrovi ODS Petru Nečasovi

Po dnešním jednání grémia ODS oznámil Mirek Topolánek odchod z čela ODS. Na tiskové konferenci řekl, že své dosavadní pravomoci předsedy předává volebnímu lídrovi ODS a místopředsedovi Petru Nečasovi. Mirek Topolánek zároveň svolal na 12. dubna Výkonnou radu ODS.

Variant řešení bylo podle Mirka Topolánka několik. "První možnost byla svolat okamžitě volební kongres a nechat vygenerovat nové vedení ODS, kde bych jako odstupující předseda stranu předal novému předsedovi. Z důvodu blízkosti voleb jsem nakonec tuto variantu nepreferoval, i když zůstává určitou hrozbou pro to, aby to dopadlo, jak chci já," dodal Topolánek.

Podle druhé varianty by Mirek Topolánek pověřil Petra Nečase podle stanov výkonem všech pravomocí předsedy a sám by zůstal formálním předsedou.

"Našel jsem třetí řešení, které mi připadá nejlepší, nazval bych to podmíněnou rezignací. Na 12. dubna jsem svolal výkonnou radu, která rozhodne o tom, že Petr Nečas stranu povede až do volebního kongresu a vzápětí poté rezignuji. Předávám veškeré své kompetence Petru Nečasovi až do konání výkonné rady a ta bude muset toto rozhodnutí učinit, protože to je jediná možnost z našich stanov," vysvětlil své rozhodnutí Mirek Topolánek.

Podle odstupujícího předsedy ODS jde o korektní řešení, které dává Petru Nečasovi jednoznačnost, která mu dává pravomoci jako předsedovi i jako volebnímu lídrovi a odstraňuje dvojkolejnost vedení. "V tomto smyslu má mou absolutní podporu a já žádám všechny mé případné podporovatele, aby Petra Nečase podpořili, aby volili ODS ve volbách," řekl Topolánek.

zpravy.ods.cz, 1. dubna 2010