Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Program ODS

[24.03.2010]

Program ODS

Řešení ODS proti zneužívání sociálních dávek

Solidarita s potřebnými a sociální soudržnost jsou konzervativní a pravicové hodnoty. Stát se sociální dimenzí není totéž co socialistický. Adresné sociální zabezpečení musí odpovídat ekonomickým možnostem státu. Každý má přitom kromě práv i povinnosti. Ztížíme život černým pasažérům a flákačům, parazitujícím na sociálním systému.

1. Adresnější rozdělování dávek

Prosazujeme adresné rozdělování sociálních dávek. Je lepší nechat rodinám nízké daně a tím i více peněz, než jim je vzít a následně vyplácet v dávkách. Jsou tak zvýhodněny ty rodiny, kde alespoň jeden z rodičů pracuje.

2. Jednodušší sociální systém

Zjednodušíme sociální systém. Propojíme některé sociální dávky a daňové slevy (například sociální příplatky, přídavky na děti a daňové odpočty na děti).

3. Podpora sociálně potřebným

Sociální podporu směřujeme především na zdravotně postižené, seniory, rodiče s malými dětmi nebo studenty (výhodné částečné úvazky, nové služby pro rodiny a seniory).

4. Dávky v hotovosti pro zodpovědné

Rozšíříme nehotovostní výplatu sociálních dávek (poukázky, elektronické karty) z dávek hmotné nouze na další dávky, pokud bude nutné chránit zájmy dětí. Budeme bránit zneužívání dávek, například za gamblerství nebo alkohol.

5. Strhávání dávek neplatičům

Pokud neplatiči nájemného a pořádkových pokut za narušování soužití mezi občany dostávají sociální dávky, bude jim z nich přímo strháván dluh. Rozšíříme a zjednodušíme využívání institutu zvláštního příjemce, umožňujícího odevzdávat část dávek dlužníků, například na nájemném přímo vlastníkovi bytu.

6. Dávky za zajištění školní docházky

Výplatu sociálních dávek chceme striktně vázat na zajištění řádné docházky dětí.

7. Pracovat nebo vzdělávat se vyplatí

Podmíníme výplatu podpory v nezaměstnanosti po 2 měsících a dávek hmotné nouze účastí ve veřejně prospěšných pracích, veřejné službě, rekvalifikacích nebo vzdělávacích kurzech. Kdo je odmítne, přijde o sociální dávky.

8. Čím vyšší aktivita, tím vyšší dávky

Výše dávek hmotné nouze bude odstupňována podle aktivity. Bude se zvyšovat od 20 do 40 hodin měsíčně práce pro obec ve veřejné službě. Alternativou výplaty dávek bude podmínka 40 hodin vzdělávání.

9. Motivace k aktivitě dlouhodobě nezaměstnaných

Těm, kdo pobírají dávky hmotné nouze déle než půl roku, bude část dávek hmotné nouze vyplácena nepeněžně. Pokud budou aktivní, budou jim dávky vypláceny v hotovosti v plné výši.

10. Stop nelegálnímu zaměstnávání

Zaměstnavateli, který soustavně a opakovaně nelegálně zaměstnává domácí či zahraniční pracovníky, může být odebráno oprávnění k podnikání.

11. Imigrace pod kontrolou

Podporujeme integraci cizinců, kteří přicházejí legálně pracovat, nikoli jen čerpat sociální dávky. Ti, kdo pracují nelegálně a nectí zákony, budou vyhoštěni.

12. Elektronická neschopenka

Vyplácení nemocenského ponecháme beze změn, zavedeme elektronickou neschopenku. Zkrátíme dobu řízení o přiznání důchodů a nemocenských dávek.

zpravy.ods.cz, 24. března 2010