Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Grémium ODS

[23.03.2010]

Grémium ODS

Ministr vnitra Martin Pecina prokazatelně zasahoval do trestních kauz, premiér Jan Fischer by ho měl odvolat

Tiskové prohlášení k dnešnímu jednání výboru pro bezpečnost ve věci křivého obvinění bývalého ředitele Kanceláře projektů a evropských fondů Policejního prezidia Policie České republiky Petra Židka a k neoprávněnému zasahování ministra vnitra Martina Peciny do této trestní kauzy.

  1. Dnešní jednání výboru pro bezpečnost za účasti mj. ministra vnitra Martina Peciny, policejního prezidenta Oldřicha Martinů, náměstka policejního prezidenta pro ekonomiku Jiřího Nováka, ředitele Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Libora Vrby a ředitele Inspekce Policie České republiky Zdeňka Pelce jednoznačně prokázalo, že ministr vnitra Martin Pecina lhal, když na otázky poslance ODS Ivana Langera odpověděl, že nevstupoval do konkrétních trestních kauz, neorganizoval, nevedl a neúčastnil se jednání s vedením Policie ČR a Inspekce Policie ČR a s civilními osobami v konkrétní trestní kauze.

  2. Výše uvedení vysoce postavení policejní funkcionáři ve svých vystoupeních potvrdili, že se takové jednání za účasti ministra vnitra Martina Peciny, ve kterém se řešil další postup v této konkrétní kauze, uskutečnilo. Skutečnost, že takové jednání proběhlo, pak vyplývá i z písemných důkazů, které Ivan Langer výboru předložil. Navíc to nebyl ojedinělý vstup ministra vnitra do konkrétní živé trestní kauzy. Z jeho dnešního vyjádření na výboru pro bezpečnost, i z vyjádření dalších osob (viz deník Právo, 15. března 2010) je zřejmé, že ministr vnitra Martin Pecina jednal minimálně jednou v této konkrétní kauze i s civilními osobami.

  3. Takové jednání ministra vnitra Martina Peciny považujeme za skandální. Ministr vnitra není orgánem činným v trestním řízení, nepřísluší mu žádným způsobem zasahovat do konkrétních trestních kauz (o to hůře, pokud jde o živou trestní kauzu), ani o nich s orgány činnými v trestním řízení jednat. Vyzýváme proto premiéra Jana Fischera k odvolání ministra vnitra Martina Peciny a netolerování dalších zásahů členů jeho vlády do konkrétních trestních kauz a ovlivňování jejich průběhu.

zpravy.ods.cz, 23. března 2010