Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Mirek Topolánek

[21.03.2010]

Mirek Topolánek

Mrzí mě, že se špatná interpretace mých výroků v médiích mohla dotknout mnoha lidí

Na opakovanou otázku redaktora časopisu LUI jsem odmítl zjednodušeně charakterizovat homosexuály plochými přívlastky. Opakovaně jsem vyjádřil, že charakter člověka neurčuje to, zda je homosexuál. Totéž platí samozřejmě i pro lidi různé národnosti, vyznání či etnického původu.

To je základní princip, který vyznávám celý život. Dokládá to i moje dosavadní politická aktivita a všechna rozhodnutí. Jsem člověk, který své tolerantní a liberální postoje nedeklaruje, ale žije. Mimo jiné i proto jsem svolil s rozhovorem pro časopis LUI. Nikdo mě nemůže obviňovat z jakéhokoli xenofobního postoje či netolerance.

Premiérovi Janu Fischerovi i ministrovi Gustavu Slamečkovi jsem vše osobně vysvětlil. Svými výroky jsem je rozhodně nechtěl urazit.

Svými slovy jsem se také v žádném případě nechtěl dotknout ani nedotkl současných českých církví a už vůbec ne věřících. Bylo to dokonce naopak, hovořil jsem o své pevné vazbě ke křesťanství jako životnímu názoru i kulturní tradici.

Mrzí mě, že se špatná interpretace mých výroků v médiích mohla dotknout mnoha lidí. Přeji si, aby média v tomto případě uvedla výroky na pravou míru a zasadila je do kontextu.

Mirek Topolánek


Autentický přepis neformálního rozhovoru při focení pro časopis LUI

LUI: Pane předsedo, zkuste pěti slovy popsat klasického homosexuála, jak ho vidíte vy?

Normální člověk, který bojuje za svá práva.

(...)

LUI: Zkusme přídavná jména.

Přídavná jména? ... Tak já to neřeším, když ten problém mám vyřešený, tak nemám potřebu vymýšlet nějaká přídavná jména.

LUI: Tak něčím jsme specifičtí a dají se najít nějaké vlastnosti, dá se najít něco, co je společný.

Po mě chceš něco, co já neřeším. (...) Ty po mě chceš to klišé a jestli nechci něco přehrávat a kdybys mě neřekl, tak já bych to neřešil sám od sebe. Takže já neumim dát dohromady specifická adjektiva pro ty negaye.

LUI: Mě zajímá vaše představa...

To neumim říct, sice mám představu, že Češi jsou nějací... více rovnostářští, více závistiví, malost, připo... ale tohle neumím...

LUI: OK, tak jo, děkuji za odpovědi. (...) Ale já bych chtěl nějakou tu jinakost, vymezit jinakost ženský nebo chlapa...

(...)

To ale o tom člověku nevypovídá vůbec nic. (...) Já to nehledám, já to necítím jako problém. Já vím, co chceš slyšet.

LUI: Já jsem chtěl slyšel pět adjektiv?

Co ti mám říct? Gustav Slamečka, když jde opravdu do tuhého, opravdu do tuhého, tak jako ministr mám pocit, že uhne. A to ten Fischer, prostě je Žid, není to gay, a ten uhne ještě dřív. To přeci nesouvisí, s tím, že je gay, to souvisí s jeho charakterem, to nesouvisí s tím, že je gay.

LUI: To ne, to ne, ale chtěl jsem od vás něco hezkého.

Hezkého, to se ode mě už nedočkáte.

LUI: OK, tak díky.


Ing. Mirek Topolánek, předseda ODS, zpravy.ods.cz, 21. března 2010