Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[19.03.2010]

ODS

Jiří Paroubek se ještě neomluvil sto tisícům nájemníků bytů OKD

Občanští demokraté připomínají, že se dosud předseda ČSSD Jiří Paroubek neomluvil sto tisícům nájemníků bytů společnosti OKD. Nezodpověděl také otázky, které mu položila ODS. Vzhledem k dnešní projednávané petici občanů za dodržení podmínek privatizace bytů OKD v Senátu je na místě připomenout některá fakta v celé kauze.

"Byla to právě vláda sociální demokracie pod vedením Stanislava Grosse, která v roce 2004 prodejem rozhodujícího podílu akcií (45,9 %) způsobila ztrátu majoritního podílu státu a tím i vliv na dění v bývalé těžařské firmě," říká předseda ODS Mirek Topolánek.

Podle ODS tehdejší sociálnědemokratická vláda nejenže ve smlouvě dostatečně neochránila práva nájemníků, ale navíc prodala byty pod cenou. Namísto reálné tržní hodnoty 22 až 55 miliard korun, zaplatila společnost Karbon Invest, která podíl v OKD získala, jen 4,1 miliardy Kč. "O tyto prostředky prokazatelně připravil Českou republiku tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka, který prodej inicioval," dodal k privatizaci lídr kandidátky ODS v Moravskoslezském kraji Pavel Drobil.

Vláda ČSSD tehdy předala i majetek, který nebyl znalecky vůbec oceněn. Jednalo se o 1 200 bytů OKD na Kladensku, nebytové prostory, hotely, komerční nemovitosti, rozsáhlé pozemky, jejichž hodnota je odhadována na 1,2 miliardy korun. Nabyvatelé ho získali za 0 Kč. Ve smlouvě není povinnost byty nájemníkům prodat, ale je zde zakotveno "pouze" předkupní právo pro nájemníky, pokud by nabyvatel byty prodával.

"Podmínky prodeje státního podílu v OKD a podoba smlouvy jsou buď ukázkou totální neschopnosti Bohuslava Sobotky a tehdejší vlády ČSSD, nebo do očí bijící přihrávkou v něčím zájmu. Co si máme vybrat a jaké závěry z toho vyvodíte? Jiří Paroubku, jste ochotni se lidem v České republice omluvit za to, že jste je připravili o desítky miliard korun?" vyzval Mirek Topolánek.



příloha: pdf tz-100310-byty-okd.pdf (199 kB)

zpravy.ods.cz, 19. března 2010