Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[18.03.2010]

ODS

ČSSD destabilizuje krajskou zdravotnickou záchranou službu a ohrožuje životy

ČSSD podle občanských demokratů velmi výrazně omezuje financování zdravotních záchranných služeb, destabilizuje jejich situaci a ohrožuje kvalitu a dostupnost záchranné služby. "Veřejné prostředky daňových poplatníků určené pro záchrannou službu zneužívá pro své politické cíle, na své populistické, nezákonné úplatky voličům a na osobní propagaci představitelů ČSSD," dokládá místopředseda ODS Petr Bendl.

Sociální demokracie jako vládní strana ve třinácti krajích nese již druhý rok zodpovědnost za fungování krajů. Mezi povinnosti krajů patří zajištění činnosti zdravotnické záchranné služby, její dostupnost a kvalita. Na veškeré své činnosti dostávají kraje finanční prostředky, a to především od daňových poplatníků pomocí tzv. rozpočtového určení daní nebo prostřednictvím dotačních transferů. Tyto prostředky jsou účelově vázány na zajištění činností kraje, mj. tedy i na fungování zdravotnické záchranné služby.

"Kraje vedené ČSSD výrazně omezují výši finančních prostředků, které jsou určeny na provoz zdravotnických záchranných služeb. Středočeský kraj dává letos na záchrannou službu méně o 43 milionů, Pardubický kraj o 21 mil. Kč, Liberecký dokonce o 33 mil. Kč! Jsou to škrty v řádu desítek procent oproti minulosti. Jedná se o zásadní snížení prostředků na zajištění provozu záchranek, na vybavení a na zajištění prostředků pro zdravotníky v krajských ZZS," řekl náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr.

Kromě provozu zastavila ČSSD v některých krajích investice do modernizace zdravotnických záchranných služeb a do budování nových a potřebných výjezdových stanovišť. Jedná se o redukce v desítkách milionů korun. Jen Středočeský a Pardubický kraj zastavil výstavbu plánovaných a potřebných deseti nových výjezdových míst.

Kvalifikovaní ředitelé, odborníci a další vedoucí pracovníci, kteří se odmítali s touto vážnou situací smířit, byli odstraněni nebo donuceni odejít. Jednalo se mnohdy o celé týmy. "ČSSD za několik málo měsíců provedla personální čistky a odstranila vedení v pěti ze třinácti krajských záchranných služeb (kraje Středočeský, Liberecký, Jihomoravský, Pardubický a Vysočina). Respektovaní odborníci byli v mnoha případech nahrazeni lidmi bez zkušeností a vzdělání či lidmi, kteří v minulosti profesně selhali," dodal místopředseda ODS Petr Bendl.

ČSSD společně s KSČM zabránila přijetí odborného, nepolitického zákona o Zdravotnické záchranné službě, na jehož tvorbě se podíleli odborníci z Asociace záchranných služeb, jen proto, že vzešel z dílny ODS. Přitom zákon řešil další financování zdravotnických záchranných služeb, zřízení 44 nových výjezdových míst a zajištění lepší dostupnosti a akceschopnost záchranné služby v regionech. Zákon by zároveň zlepšil sociální a mzdové podmínky záchranářů a zdravotníků.



příloha: pdf 18-03-10_tk-devastace-zzs-v-krajich.pdf (150 kB)

zpravy.ods.cz, 18. března 2010