Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[08.03.2010]

ODS

Kontroly českých řidičů na hranicích by se mohly změnit

Přísné kontroly českých řidičů hraničící se šikanou ze strany německé policie by mohly být minulostí. Po setkání s delegací bavorského zemského sněmu vedeného bývalým premiérem Güntherem Becksteinem to řekl předseda ODS Mirek Topolánek.

"S německými partnery jsme se shodli, že šikanování českých řidičů by nemělo být důvodem narušení vzájemných vztahů mezi Českou republikou a Bavorskem. Zástupci bavorského sněmu mi přislíbili, že budou apelovat na zemského ministra vnitra, aby četnost a forma prováděných kontrol odpovídala skutečným, nikoli domnělým hrozbám," komentoval setkání Topolánek.

Občanští demokraté přísné a často ponižující kontroly českých řidičů na německých hranicích považují za nepřijatelné a opakovaně požadovali německou stranu, aby od této praxe ihned opustila.

"Je zapotřebí, aby kontroly byly v souladu se zákonem a byly přijatelné pro obě strany. Již jednou jsme o tom s mým nástupcem a ministrem vnitra mluvili. Při nejbližší příležitosti se k tomuto tématu v Bavorsku vrátíme," řekl bývalý zemský premiér Günther Beckstein.

Současný stav občanští demokraté vnímají jako porušování Schenegenské smlouvy. Kromě četnosti kontrol je velkým problémem také jejich forma, kdy jsou řidiči podrobováni zdlouhavým a mnohdy nedůstojným procedurám.

Proti šikanování českých řidičů ze strany německé policie šéf ODS Topolánek vystoupil minulý týden v Bruselu. Postupem německých policistů jsou pobouřeni i europoslanci ODS. Poslanec Ivo Strejček kvůli tomu interpeluje Evropskou komisi.

 


multimediální záznam záznam tiskové konference po jednání Topolánek - Beckstein:
audiozáznam | videozáznam: rychlé připojení, pomalé připojení

zpravy.ods.cz, 8. března 2010