Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Martin Kocourek

[04.03.2010]

Martin Kocourek

ODS nesouhlasí s povinnou paušální daní pro živnostníky

ODS odmítá návrh ministerstva financí na povinnou paušální daň živnostníkům. Tento návrh by fakticky znamenal zvýšení daní některým podnikatelům. Taková povinnost by se blížila socialistickému konceptu minimální daně, kterou jsme po volbách v roce 2006 zrušili.

Již nyní si mohou živnostníci vybrat, zda povedou evidenci příjmů a výdajů, použijí paušální výdaje nebo tuto paušální daň, kterou stanovuje finanční úřad. Pokud by návrh ministerstva byl pouze metodickým pokynem a nebyl pro živnostníky povinností, potom bychom se takovému návrhu nebránili.

Podmínkou ODS pro jakoukoliv změnu v daních je, aby metodika nebyla příliš složitá a nezatěžovala úřady i živnostníky. Prozatímní návrh ministerstva financí počítající se zohledněním provozované činnosti, kraje a velikosti města rozhodně systém nezjednodušuje. Není také zatím zřejmé, jak by se v takovém systému bránilo jeho obcházení.

Živnostníci nejsou chráněni jako zaměstnanci zákoníkem práce. Nemají placenou dovolenou, žádné zaměstnanecké benefity, musí sami podávat daňové přiznání, nemají jisté příjmy. Na živnostnících stojí naše ekonomika a zaměstnávají statisíce lidí. Měli bychom si jich tedy vážit, a ne je za jejich aktivitu trestat.

Ing. Martin Kocourek, ekonomický expert ODS, zpravy.ods.cz, 4. března 2010