Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Miroslava Němcová

[26.02.2010]

Miroslava Němcová

Vyjádření 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny ke svolání mimořádné schůze Sněmovny

Na základě žádosti Vlády ČR jsem na 2. března svolala mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny PČR ve stavu legislativní nouze. Předseda dolní komory parlamentu totiž na žádost vlády musí schůzi ve stavu legislativní nouze svolat. Jinou možnost nemá. Vzhledem k účasti předsedy Sněmovny Miloslava Vlčka na Olympijských hrách ve Vancouveru tato povinnost připadla na mě.

Nesouhlasím s důvodem vyhlášení stavu legislativní nouze, jak o ně požádala vláda. Hrozba stávkou podle mého přesvědčení k takovému kroku neopravňuje. Stav legislativní nouze má být podle zákona vyhlášen za mimořádných okolností, kdy jsou zásadním způsobem ohrožena základní práva a svobody občanů nebo bezpečnost státu nebo kdy státu hrozí značné hospodářské škody. V praxi jde tedy spíše o případy, kdy je třeba zajistit nezbytná rychlá řešení následků přírodních katastrof a podobných mimořádných událostí. Hrozba stávkou jedné zájmové skupiny takovou mimořádnou událostí ani okolností bezesporu není.

Na rozdíl od některých představitelů jiných stran ale zákon respektuji a schůzi jsem i přes svůj nesouhlas svolala.

Miroslava Němcová, místopředsedkyně PČR, zpravy.ods.cz, 26. února 2010