Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[26.02.2010]

ODS

ODS nepodpoří pod hrozbou stávky požadovanou změnu zákona o DPH

ODS byla připravena změnu zákona o DPH řádně projednat v dohodnutém termínu 10. března. To byl výsledek společného jednání s předsedou vlády, vedením Sněmovny a se zástupci parlamentních stran.

Hrozbu stávky ale pokládáme za nepřijatelný způsob vydírání. Odmítáme jako nesolidní přístup odborových předáků, kteří ochotně vystupují na tiskové konferenci Jiřího Paroubka a neváhají nepodloženě kritizovat jak vládu, tak ostatní politické strany.

Odmítáme tento způsob politizace stávky.

Nerozumíme postoji předsedy vlády Jana Fischera, který musel vyslechnout tvrdé útoky z úst odborových předáků na tiskové konferenci ČSSD a který následně požádal o vyhlášení stavu legislativní nouze, aby vyhověl jejich požadavkům.

Zákon o DPH přitom do Sněmovny předložila tato vláda. Kritizované ustanovení o danění zaměstnaneckých benefitů schválili v listopadu loňského roku v konečném hlasování i poslanci ČSSD a KSČM. Zvykli jsme si na to, že tyto dvě strany před volbami svůj názor účelově mění. Úřednická vláda by ale svůj názor při prvních obtížích měnit neměla.

Velmi se obáváme, že tento krok sice možná odvrátil pondělní stávku, ale zároveň vytvořil vážný precedent pro další skupiny, které se formou stávky mohou domáhat svých zájmů. Vláda bohužel ukázala, že tomuto typu politického nátlaku není připravena čelit.

Stav legislativní nouze má navíc sloužit v mimořádných situacích, kdy je třeba hledat rychle řešení pro případ ohrožení lidských životů či pro nápravu škod způsobených přírodní katastrovou. Hrozba stávkou takovou situací bezesporu není.

ODS není ochotna za těchto okolností pod hrozbou stávky podpořit požadovanou změnu zákona o DPH. Nemůžeme připustit tuto formu nátlaku a politického vydírání.

Vyzýváme Jiřího Paroubka, aby zanechal svého destruktivního populismu a přestal zneužívat odborů pro své politické cíle. Zahrávat si se sociálním smírem ve společnosti v době ekonomické krize je krajně neodpovědné.

zpravy.ods.cz, 26. února 2010