Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[25.02.2010]

ODS

Smrt disidenta vypovídá o neustálém porušování lidských práv na Kubě

ODS vyjadřuje upřímnou soustrast rodině a blízkým zesnulého disidenta a "vězně svědomí" Orlanda Zapata Tamaya. Smrt dvaačtyřicetiletého Kubánce je nejen rodinnou tragédií. Podle ODS je to špatná zpráva, která vypovídá o tom, že se kubánský režim neštítí dovést boj proti odpůrcům totalitního režimu až do extrému.

"Osobně hluboce lituji smrti politického vězně, který byl zadržen jako jeden ze 75 disidentů v roce 2003. ODS od počátku se svými kolegy ve frakci Evropských konzervativců a reformistů zastává stanovisko, že není možné ustupovat autoritářským režimům, které nerespektují lidská práva," říká člen delegace Evropského parlamentu pro Latinskou Ameriku Edvard Kožušník.

ODS dlouhodobě podporuje disidenty v úsilí o demokratizaci Castrovského režimu. Zástupci strany se s Kubánci stýkají jak při jejich návštěvách České republiky, tak přímo v jejich exilových domovech. "Pomoc kubánským disidentům je jedna z mých osobních priorit, setkávám se s nimi opakovaně. Česká republika může nabídnout Kubáncům a kubánské emigraci celou řadu negativních i pozitivních zkušeností z doby přechodu od totality k dnešnímu stavu," říká předseda ODS a bývalý premiér Mirek Topolánek.

Dlouholetý kubánský disident Orlando Zapata zemřel před dvěma dny na Kubě následkem několikatýdenní protestní hladovky. Tou bojoval proti autoritářskému režimu, který již přes 50 let vládne na Kubě. V současné době je v této zemi z politických důvodů stále zadržováno více než 200 osob.

zpravy.ods.cz, 25. února 2010