Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[25.02.2010]

ODS

Nižší renty agentům StB mají kompenzovat důchody obětem komunismu

Desetitisícové renty pro bývalé příslušníky StB mají být nižší. Navrhují to občanští demokraté. Podle nich by ušetřené peníze měly jít na zvýšení důchodů politickým bojovníkům. Za komunismu byli tito protikomunističtí aktivisté utlačováni a nemohli vykonávat své povolání. Kvůli tomu mají nyní nízké penze.

"Nekřesťanské důchody ve výši desítek tisíc jsou vypláceny bývalým aktivním členům Státní bezpečnosti, kteří se přímo a osobně podíleli na politických perzekucích a útlaku. Chceme se inspirovat polským modelem, který je redukuje či odebírá. Suma prostředků, která se ušetří, se věnuje na přilepšení důchodů těm, kteří se v minulosti aktivním způsobem komunistickému režimu postavili," řekl Alexandr Vondra z ODS.

Podle něj se Češi ještě nevyrovnali s minulostí a snížení rent a zvýšení důchodů politickým bojovníkům je jedním z nástrojů, jak toho docílit.

ODS žádá vládu, aby postoupila soudu zrušení KSČM

Nejvyšší správní soud nedávno rozhodl o zrušení Dělnické strany, která reprezentovala pravicový extremismus. V podobném duchu by se měl podle občanských demokratů soud také zabývat extrémní levicí, a to především Komunistickou stranou Čech a Moravy.

"K návrhu na zrušení KSČM by měl mít možnost se vyjádřit soud. ODS proto žádá vládu Jana Fischera, aby návrh Senátu ČR na zrušení KSČM postoupila neprodleně soudu," dodal Vondra.

 

 


multimediální záznam záznam tiskové konference:
audiozáznam | videozáznam: rychlé připojení, pomalé připojení



příloha: pdf tk-100225-vyrovnani-s-minulosti_final.pdf (182 kB)

zpravy.ods.cz, 25. února 2010