Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Petr Nečas

[25.02.2010]

Petr Nečas

ODS se ve Sněmovně brání populistickému návrhu ČSSD na tzv. 13. důchod

Jiří Paroubek chce uplatit část populace na úkor všech daňových poplatníků. Takzvaný 13. důchod jako jednorázová platba ve skutečnosti nic zásadního důchodcům nepřinese a netušíme, proč se vůbec nazývá "třináctým důchodem". Tento návrh může naopak ohrozit celý systém do budoucna. Znamenal by zvýšení schodku rozpočtu o dalších téměř 7 miliard.

Je to krok, který je motivován předvolebně, nemá žádný racionální základ. ODS odmítá takové nezodpovědné a populistické rozdávání, které budou muset zaplatit občané České republiky ve zvýšených daních a zvýšených dluzích. Ve skutečnosti včetně úroků ze státních dluhopisů zaplatí daňový poplatníci více než 30 miliard korun.

Původní argument ČSSD, že takové peníze vezmou z dividend ČEZ, je od počátku lživý. Podle metodiky Evropské unie jsou dividendy počítány mezi jednorázové, ojedinělé příjmy a tudíž nemohou být započteny do příjmu státního rozpočtu. Toto zvýšení výdajů pro jednorázové důchody jde tedy plně na úkor zvýšení dluhu.

RNDr. Petr Nečas, místopředseda ODS a poslanec PČR, zpravy.ods.cz, 25. února 2010