Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[24.02.2010]

ODS

ODS odmítá politizaci energetiky, je pro rozšíření jaderných elektráren

Občanští demokraté říkají ne populismu s prolomením těžebních limitů, odmítají účelové zásahy do Státní energetické koncepce nebo nechtějí politické zásahy do managementu v energetických podnicích. Na dnešní tiskové konferenci to řekli předseda ODS Mirek Topolánek a bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

"Varujeme před nebezpečím politizace energetického sektoru. Energetika je klíčová pro bezpečnost a stabilitu státu. Úřednická vláda nemá mandát dělat nevratné kroky, které by zavazovaly politickou vládu vzešlou z voleb. Je to navíc vážné téma, ve kterém by politici neměli populisticky podléhat průzkumům veřejného mínění," řekl šéf ODS.

Za vlády Mirka Topolánka došlo v managementu klíčových energetických firem ovládaných státem (ČEZ, ČEPRO, ČEPS, MERO, DIAMO a Palivový kombinát ÚSTÍ) jen k jediné výměně na úrovni managementu. ODS nechala všude lidi jmenované ČSSD. "Obáváme se, že ČSSD již dnes skrytě připravuje oranžovou tsunami v klíčových podnicích energetického průmyslu," řekl Topolánek.

S využíváním zdrojů hnědého uhlí souvisí otázka těžebních limitů. Do budoucna podle ODS musíme počítat s maximem zdrojů pro naší energetiku. "Nemůžeme se tvářit, že některé zdroje neexistují. Zároveň musí platit jasná ochrana vlastnických práv. Ty totiž představují klíčovou a nedotknutelnou hodnotu. Nesmí docházet ke zvýhodňování určitých forem vlastnictví ani k vyvlastňování," dodal Topolánek.

Krajské referendum, po kterém v této věci volá Jiří Paroubek, je podle ODS nesmyslné. Není možné, aby o majetku určité skupiny lidí rozhodovali lidé, kterých se to netýká a kteří za své rozhodnutí neponesou žádnou odpovědnost.

"Když se ale těžební společnosti dohodnou s vlastníky pozemků na jejich výkupu, pak by stát rozhodně neměl těžbě bránit a ani jejich dohodě házet klacky pod nohy," řekl poslanec ODS Martin Říman.

ODS podporuje rozšiřování jaderných elektráren a modernizaci Prunéřova

Jaderná energie je nejčistší a zároveň nejvýkonnějším z dostupných zdrojů energie. Rozvoj jaderné energetiky doporučila i expertní Pačesova komise. "Rozhodně budeme prosazovat navýšení výrobní kapacity výroby elektřiny v jaderných elektrárnách. Moje vláda úspěšně zajistila proces EIA pro dostavbu JE Temelín. Zde se nabízí otázka, co v této věci udělaly vlády ČSSD? Naprosto nic," řekl šéf ODS.

Jednou z mnoha předností výstavby nové jaderné elektrárny je, že vytvoří velké množství pracovních míst. Jaderná elektrárna by se proto měla nacházet tam, kde může lidem nejvíce pomoci, tedy v regionu s vysokou nezaměstnaností, kterou pomůže snížit.

Kauzu Prunéřov ODS považuje do značné míry za uměle vykonstruovanou. Přistoupení k modernizaci elektrárny považují občanští demokraté za nezbytné. Modernizace elektrárny přispěje ke snížení emisí elektrárnou vypouštěných, ale hlavně umožní zachování pracovních míst. Kdyby k modernizaci nedošlo, musela by se elektrárna zavřít.

"Současný plán modernizace považujeme za dobrý a za variantu, která vykazuje nejlepší poměr cena/výkon. Investice do modernizace elektrárny Prunéřov, stejně jako další ekologické investice, je možná právě díky nové legislativě, která umožňuje nahrazení kupování emisních povolenek investicemi do nových ekologicky šetrných technologií," řekl bývalý ministr Říman.

 


multimediální záznam záznam tiskové konference:
audiozáznam | videozáznam: rychlé připojení, pomalé připojení



příloha: pdf tz-100223-energeticka-politika.pdf (92 kB)

zpravy.ods.cz, 24. února 2010