Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Petr Nečas

[23.02.2010]

Petr Nečas

Důchodový systém nepotřebuje revoluci ani evoluci. Potřebuje reformu!

Sociální demokraté na své konferenci Penzijní reforma v ČR opět předvedli svou jedinou dobře vyvinutou schopnost – schovávat hlavu do písku. Prohlášení, že Česko nepotřebuje zásadní reformu, jsou nejenom populistickými výkřiky, ale zároveň reálně ohrožují životní úroveň dnešních třicátníků a čtyřicátníků.

Sama Bezděkova komise tvrdí, že důchodový systém bez zásadní reformy skončí kolapsem. Stát pak nebude vůbec schopen garantovat lidem příjem nad hranicí chudoby. Návrhy socialistů mohou ožebračit statisíce důchodců. Již v roce 2005 spočítala Bezděkova komise, že dle návrhů ČSSD skončí po roce 2035 většina důchodců v chudobě.

Sociální inženýrství typu "propopulačních opatření", jak o nich mluví Jiří Paroubek, pouze ještě více destabilizují demografickou strukturu obyvatel. Vyzývám sociální demokracii, aby přestala odmítat nutnost důchodové reformy a začala konečně odpovědně řešit problémy budoucích seniorů.

Návrh ODS na přesun části sociálního pojištění do penzijních fondů navrhujeme jako možnost, nikoliv jako povinnost. Chceme dát lidem na výběr, zda budou spořit jenom se státním důchodovým systémem, který se dnes podobá hře "letadlo", nebo své úspory částečně zhodnotí v kapitálovém pilíři. Jeden z fondů by podle našeho návrhu mohl být veřejnoprávní, tedy státem garantovaný.

RNDr. Petr Nečas, místopředseda ODS a poslanec PČR, zpravy.ods.cz, 23. února 2010