Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / VIZE 2020

[20.02.2010]

VIZE 2020

"Budoucnost je víc než přítomnost" znělo na konferenci ODS v Brně

Občanská demokratická strana představila v sobotu 20. února na ideové konferenci v Brně svou Vizi 2020 – politický program, který přesahuje dvě volební období. Brněnské konferenci předcházelo 14 diskusí v regionech, na kterých vedle politiků ODS vystoupilo více než 70 nezávislých odborníků. Diskusí v krajských městech se zúčastnilo více než 2500 lidí. Diskutovat bylo možné i na zvláštní internetové stránce www.vize2020.cz.

V úvodním projevu vyprávěl Mirek Topolánek příběh několika českých občanů – dal jim jména Dobrák, Řimbaba, Šťastný či Lenoch. "Na jejich příbězích jsem ilustroval dopady pravicové a levicové politiky. Lidé přirozeně nerozumějí číslům, jako je miliarda či bilion. Chtěl jsem to vykreslit na reálných situacích ze života. Naše vize nesmí být cosi neuchopitelného, abstraktního, co se nás netýká. Naopak naše Vize hovoří o skutečných dopadech politických rozhodnutí na životy lidí," doplnil Mirek Topolánek na tiskové konferenci.

Jedním z hlavních motivů celé konference se stalo varování před dalším zadlužováním. ODS se znovu zřetelně přihlásila k odpovědné rozpočtové politice. Garant tématu zdravé veřejné finance ve svém projevu zmínil již připravenou finanční ústavu v podobě zákona o rozpočtové kázni a odpovědnosti. Opakovaně také zaznělo, že při poctivém pohledu na demografickou křivku musí odpovědná politika přinést co nejrychleji reformu důchodového a zdravotnického systému.

"Dokázali jsme na této konferenci naši kompetenci. Dokázali jsme sílu našich liberálně konzervativních hodnot. Ukázali jsme převahu odpovědné politiky nad politikou neodpovědnou, převahu vize pro budoucnost nad demagogickým projídáním podstaty," vyjmenoval v závěrečném slově konference předseda ODS Mirek Topolánek a doplnil: "Ukázali jsme také, že v tom nejsme sami, že máme silnou a přirozenou podporu odborníků, jsme schopni a ochotni se poučit z jejich rad."

V dokumentu Vize 2020 ODS nepředstavila program pro květnové volby. To podle slov Mirka Topolánka udělá v polovině dubna. "Nejdůležitějším problémům a jejich řešení se budeme věnovat i na tiskových konferencích už v průběhu března. Mám na mysli například rozpočet, důchodový systém či nezaměstnanost," zdůraznil.

Vystoupení dvou desítek diskutujících na brněnské konferenci Vize 2020 je k dispozici na internetových stránkách projektu www.vize2020.cz.

zpravy.ods.cz, 20. února 2010