Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Mirek Topolánek

[18.02.2010]

Mirek Topolánek

Vyjádření k článkům MF Dnes o nákupu Pandurů

Důrazně odmítáme jako nepravdivé a vykonstruované spekulace o roli ODS, které se objevily v článcích Mladé fronty Dnes o nákupu obrněných vozů Pandur.

Moje vláda převzala v roce 2006 již podepsaný kontrakt na nákup 199 vozů Pandur v hodnotě přes 20 miliard korun. Vyhodnotili jsme tuto zakázku jako příliš nákladnou, problematickou a podezřelou. Celý kontrakt se podařilo změnit a především zlevnit o více než 6 miliard. Odvrátili jsme přitom riziko další možné arbitráže proti České republice. To je reálný podíl vlády ODS v tomto případu.

Ve vztahu k jednáním o zakázce po roce 2006 jsou výroky dvou rakouských občanů nevěrohodné. Podle svých vlastních vyjádření v té době pro firmu Steyr nepracovali.

Zarážející je snaha Jiřího Paroubka odvést za každou cenu pozornost od původního kontraktu, který jeho vláda schválila po prohraných volbách v roce 2006. Volání po rychlém ustavení politické vyšetřovací skupiny vypadá spíše jako úhybný manévr.

Jsem přesvědčen, že vysloveným podezřením se mají s maximální pozorností věnovat příslušné orgány Policie ČR a státního zastupitelství. Očekávám v tomto směru co nejrychlejší možnou reakci.

Vyjádření na tiskové konferenci v Brně

Kauzou pandurů se otevřela jakási pomyslná "panduřina" skříňka několika skandálů za osm let vládnutí na jiném půdorysu, než na kterém by se účastnila ODS. Jak "Gripen gate", tak samozřejmě "Pandur gate", jsou a byly realizovány na jiném politickém půdorysu a zúčastnily se jich jiné strany, především ČSSD a KDU-ČSL. Naše vláda přišla v době, kdy jsme nemohli tlačit nákup pandurů, když byly fakticky dávno nakoupeny.

Po volbách v roce 2006, v tom mezidobí, kdy vlastně žádná vláda už fakticky nemá mandát dělat zásadní rozhodnutí, vláda Jiřího Paroubka schválila a podepsala nákup 199 pandurů za více než 20 miliard korun.

My jsme přišli k celé obří zakázce v době, kdy začaly první technické problémy s pandury. Měli jsme podezření, že ten kontrakt není v pořádku ani z hlediska ceny, ani z hlediska skladby, případně požadavků armády.

Byli jsme ve velmi složité situaci, protože Česká republika je stát demokratický a smlouvy plní. A pokud bychom neudělali nic, jak říkala Vlasta Parkanová, tak bychom tento stát připravili o 6 miliard korun. Kdybych poslouchal Vlastu Parkanovou, žádná jiná smlouva by nebyla. Nakoupili bychom 199 pandurů ve skladbě, která nám nevyhovovala, a zaplatili více než 20 miliard korun. Náš postup doporučovaly i právní analýzy. Že to měl na starosti Martin Barták, bylo dáno jeho postavením náměstka pro zahraniční věci, jeho znalostí angličtiny a schopností vyjednávat. Dosáhli jsme stavu, kdy je 107 pandurů za 14 miliard korun ve skladbě, kterou armáda při opakované diskusi nárokovala, to znamená v průměru ve skladbě lepší, než byla ta původní. Nová výbava obrněných transportérů lépe vyhovuje požadavkům armády jak na tuzemskou obranu, tak na mise.

Výsledek je tedy následující: Zabránili jsme arbitráži. Zabránili jsme realizaci podezřelého kontraktu. Ušetřili jsme České republice 6 miliard. Dosáhli jsme jako vláda řešení, které bylo pro Českou republiku nepochybně lepší.

Jakékoliv vyšetřování "Gripen gate" nebo "Pandur gate" nechávám orgánům činným v trestním řízení. Vyjadřovat se k nim více nemíním, protože jsem u nich nebyl.

Ing. Mirek Topolánek, předseda ODS, zpravy.ods.cz, 18. a 20. února 2010