Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Martin Kocourek

[11.02.2010]

Martin Kocourek

ČSSD sníží lidem příjmy nebo připraví o práci 10 tisíc lidí

Socialisté žijí mimo ekonomickou realitu. V době ekonomické krize chtějí zaměstnancům zvýšit sociální pojištění o 1,5 procenta. Zaměstnanec s hrubým příjmem 20 tisíc korun by měsíčně kvůli tomuto opatření měl o 300 korun menší plat. ČSSD tak ve svém dokumentu Cesta z krize jde o krok zpátky.

Socialisté tento svůj návrh v úterý dementovali s tím, že sociální pojištění zvýší "pouze" o jedno procento, a to na straně zaměstnavatelů. To je ale ještě horší varianta. V průměru za každého zaměstnance by zaměstnavatel odváděl státu o 3000 korun ročně více. Firmy by pak rostoucí náklady kompenzovaly propouštěním zaměstnanců. Dodatečné zdroje do rozpočtu tak budou v době krize naopak menší. Jediným důsledkem bude udušení oživující ekonomiky a minimálně 10 tisíc lidí skončí na ulici.

Návrhem ČSSD budou navíc ohroženi hlavně lidé s minimální mzdou. Podnikatelé, kteří je zaměstnávají, si totiž nebudou moci zvýšení nákladů dovolit. Řada zaměstnanců tak skončí buď na úřadu práce, nebo budou pracovat na černo. V době, kdy nezaměstnanost atakuje hranici 10 procent, je takové opatření pro ekonomiku doslova smrtící.

Ing. Martin Kocourek, ekonomický expert ODS, zpravy.ods.cz, 11. února 2010