Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[12.02.2010]

ODS

Ekonomice pomohla podpora podnikatelů

Základem pro podporu růstu ekonomiky je nezvyšování daňové zátěže, uvolnění prostoru pro podnikání a snižování zadlužení. V tom se návrhy ODS liší od ČSSD, která jde opačným směrem. Například návrhy socialistů na zvyšování sociálního pojištění vedou k dalšímu propuštění deseti tisíc pracovníků.

"Místo populistických opatření typu šrotovného jsme prosadili skutečně účinná opatření. Díky tomu nepoklesla naše ekonomika o pět procent jako například sousední Německo, které je navíc velkou ekonomikou, která může těžit z domácí poptávky," řekl k aktuálním datům o stavu české ekonomiky expert ODS Martin Kocourek.

České ekonomice a zejména zaměstnanosti loni pomohla opatření, která přijala Topolánkova vláda v rámci Národního protikrizového plánu. Osvědčila se sleva na sociálním pojištění, zrušení povinnosti platit zálohy na daň z příjmů, zrychlení odpisů či rychlejší vratky DPH. Tato opatření zachránila 50 tisíc pracovních míst a zpomalila pokles ekonomiky.

"Očekáváme ještě mírný nárůst nezaměstnanosti. Proto je potřeba pomoci podnikům, aby nemusely propouštět," řekl ekonom Lubomír Lízal z Ekonomické skupiny odborníků (ESO). Z tohoto hlediska je proto nebezpečný návrh ČSSD, podle kterého by zaměstnavatelé měli zvyšovat o procento odvody sociálního pojištění. To by totiž mohlo přimět firmy k propouštění.

"Česká ekonomika je zatím mimořádně křehká. Je to zatím malý ohýnek, který je třeba podporovat, rozfoukávat, nikoliv jej zatěžovat kalibry typu vyšších daní pro podniky," dodal ekonom Jan Procházka. Česká republika by podle ekonomů proto měla sáhnout k zásadním změnám ve výdajové oblasti. To je jediná možná cesta, kterou se vyhneme problémům, které jsou v Řecku.

Protože ekonomové očekávají ještě mírnější nárůst nezaměstnanosti, opatření by měla pomoct především zaměstnavatelům. ODS podporuje, aby podnikatelé dostali úlevu na DPH, pokud mají nezaplacené pohledávky za firmou v konkurzu. "My bychom šli ještě dále a vraceli bychom DPH podnikatelům již u kvalifikovaných nedobytných pohledávek," říká místopředseda ODS Petr Nečas.

Občanští demokraté také podporují prodloužení úsporných opatření z letošního na příští rok. Naopak jsou proti zvyšování odvodů pro drobné živnostníky, jak navrhuje vláda. Živnostníci totiž nejsou chráněni jako zaměstnanci zákoníkem práce, nemají placenou dovolenou, žádné zaměstnanecké benefity, nemají jisté příjmy. "Na živnostnících stojí naše ekonomika a neměli bychom je trestat," dodal Martin Kocourek.

zpravy.ods.cz, 12. února 2010