Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[10.02.2010]

ODS

ODS uspěla s dalším protikorupčním opatřením. Nejvyšší kontrolní úřad by mohl kontrolovat i kraje a obce

Sněmovna dnes odsouhlasila v prvním čtení návrh rozšiřující kompetenci Nejvyššího kontrolního úřadu. Ten by mohl nově kontrolovat nejen celou veřejnou správu, ale také hospodaření obcí a krajů. Je to jedno z protikorupčních opatření v rámci boje s korupcí.

"Pro celou veřejnou správu musí platit stejný metr. ODS proto dlouhodobě usiluje o takové rozšíření kompetencí Nejvyššího kontrolního úřadu, které odkryje nakládání s veřejnými prostředky na úrovni krajů a obcí. Dosah NKÚ právě do krajů je důležitý protikorupční signál a jde o jediné možné systémové řešení," říká k návrhu předseda ODS Mirek Topolánek.

I na krajských úrovních dochází podle Topolánka k uplácení, které je v současnosti méně viditelné. Roli v tomto případě hrají i média, která se věnují více celostátní politice a na krajských úrovních není dostatek zkušených žurnalistů.

"ODS proto vítá, že v prvním čtení tato systémová změna prošla a budeme prosazovat, aby se zákon stihl projednat ještě v tomto volebním období," dodal Topolánek, podle kterého občanští demokraté dlouhodobě prosazují při boji s korupcí zásadu 3P – prevence, průhlednost a postih.

V rámci mimořádné schůze bude chtít ODS také schválit úpravu majetkových vztahů a vypořádání majetkových nároků v družstvech.

"Občanští demokraté vždy podporovali navracení zemědělského majetku původním vlastníkům nebo jejich potomkům. Protože majetek nebyl dosud ve všech případech dořešen, chceme posunout termín pro vypořádání majetkových nároků v družstvech o pět let. Tím se chceme vyhnout také podání žalob u našich i mezinárodních soudů," řekl předseda klubu ODS Petr Tluchoř.

Stomilionové úplatky za vlád ČSSD nesmí být zameteny pod koberec

Nové informace z minulého týdne potvrdily, že se v České republice uplácelo. Částky mohly být až v řádu stomilionů. Přestože se firma BAE vyplatila ze stíhání a zaplatila pokutu, podle místopředsedy ODS Petra Nečase to neznamená, že by v České republice tato kauza měla být zametena pod koberec.

"Chceme proto, aby ministr vnitra, policejní prezident, ministryně spravedlnosti a nejvyšší státní zástupkyně informovali a vysvětlili, jak probíhá vyšetřování korupce při nákupu a pronájmu letounů gripen," řekl Nečas.

Nákup stíhaček prosazovaly vlády ČSSD a tehdejší ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Proti šedesátimiliardové transakci se postavili poslanci a senátoři ODS.

 


multimediální záznam záznam tiskové konference:
audiozáznam | videozáznam: rychlé připojení, pomalé připojení



příloha: pdf prezentace_69-70-schuze-psp-cr.pdf (189 kB)

zpravy.ods.cz, 10. února 2010