Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[04.02.2010]

ODS

Pokračování penzijní reformy má přinést vyšší důchody

Vyšší důchody až o 20 procent má přinést dokončení penzijní reformy, kterou začala ODS. Mimořádné příspěvky ČSSD v podobě 13. důchodů (úplatků), odmítání reformy nebo plošné navyšování penzí naopak povede ke kolapsu celého důchodového systému.

"Pokud se budou generace dnešních čtyřicátníků a mladších spoléhat jen na státní důchodový systém, budou v seniorském věku odsouzeni k životu v chudobě," upozorňuje místopředseda ODS Petr Nečas. Podle něj je potřeba především motivovat lidi, aby si ukládali více finančních prostředků do penzijních připojištění se státním příspěvkem a do životního pojištění.

"V oblasti soukromých důchodů podporujeme například vznik různě zaměřených penzijních plánů a oddělení majetku vlastníků a klientů penzijních fondů. Ve veřejném důchodovém pojištění pak odvod plateb za náhradní doby pojištění umožní snížit pojistné na důchodové pojištění," vysvětluje Petr Nečas.

Pojištěncům bude podle návrhů ODS dána možnost volby, zda jejich důchod bude plynout pouze ze základního důchodového pojištění nebo částečně i ze spořícího pilíře důchodového systému. Konkrétně půjde o možnost vyvázání 4 procent sociálního pojištění s tím, že další 2 procenta si budou muset lidé přidat ze svého. To zabrání bezhlavému přechodu, a zároveň zvýší zdroje do systému. Lidé v novém systému by mohli dostávat až o 20 procent vyšší důchody.

Oranžové návrhy neřeší stárnutí populace, opět pouze zadlužují zemi

V oranžové knize Sociální politiky ČSSD slibuje "zajištění náhradového poměru na úrovni 74 % k průměrné čisté mzdě". Tento slib je podle Nečase největší lží za posledních dvacet let. "Návrh znamená zvýšení výdajů na důchody o více než třetinu, o zhruba 120 miliard korun. ČSSD ignoruje doporučení všech renomovaných domácích i zahraničních institucí, vyzývajících k důchodové reformě. Její populistické návrhy na zvýšení důchodů by vedly ke kolapsu důchodového systému nebo k výraznému zvýšení důchodového pojištění," varuje bývalý ministr práce a sociálních věcí.

Problém důchodového systému nevyřeší ani mimořádná dávka. Náklady rodin důchodců nerostou v průměru tak výrazně, aby musely být kompenzovány. Neopakuje se tak situace z roku 2008, kdy vláda pod vedením ODS přistoupila k mimořádné valorizaci kvůli vysoké inflaci. Mimořádný 13. důchod je tak podle občanských demokratů pouze kupováním voličů. ČSSD také vůbec nebere v úvahu, že se rodí méně dětí a silné ročníky vstoupí do důchodového věku.

"Vláda ODS zvýšila reálnou úroveň důchodů na nejvyšší hodnotu od roku 1989.

Po většinu let vlády ČSSD nedosahovala úroveň důchodů reálně ani toho, co na konci vlády komunistů. Za vlády ODS také razantně vzrostla výše minimálního důchodu," dodává předseda ODS Mirek Topolánek.

ODS se podařilo prosadit první etapu důchodového systému, která jej stabilizovala do roku 2030. Mezi zásadní změny patřilo například prodloužení doby odchodu do důchodu, nezapočítávání studia jako náhradní doby pojištění či prodloužení nutné doby pojištění na 35 let.

 


multimediální záznam záznam tiskové konference:
audiozáznam | videozáznam: rychlé připojení, pomalé připojení



příloha: pdf duchody-tk-0302101.pdf (273 kB)

zpravy.ods.cz, 4. února 2010