Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / VIZE 2020

[05.02.2010]

VIZE 2020

Tématem moderního zdravotnictví vyvrcholilo diskusní turné ODS po krajích

Téma moderní zdravotnictví uzavřelo ve čtvrtek 4. února 2010 v Pardubicích řadu 14 veřejných diskusí projektu Vize 2020. V uplynulých dvou měsících občanští demokraté diskutovali ve všech krajích o klíčových oblastech politiky. Vymezily směr, kam by se měla Česká republika ubírat jako svobodná, vzdělaná, konkurenceschopná, slušná, mezinárodně respektovaná a také nezadlužená země. Jak se vypořádat s dluhem veřejných rozpočtů a neomezit do budoucna zdravotní péči i při nepříznivém demografickém vývoji bylo jednou z hlavních linek pardubické diskuse.

V úvodním vystoupení se předseda ODS Mirek Topolánek vrátil k reformě, kterou se snažila prosadit jeho vláda: "Nabídli jsme sice lidem to nejlepší, co za své peníze mohou dostat. Ale nedokázali jsme jim vysvětlit, proč to děláme a co z toho budou mít. Vlezli jsme do kouta a soupeři stačilo přijít a zvednout meč své pokrytecké propagandy." Upozornil také na to, že levicové obchodování se strachem o vlastní zdraví může znovu vést k tomu, že aspiriny budou sice zdarma, ale nejmodernější léky na rakovinu nebudou dostupné. "My vidíme, že z oněch mizerných třicetikorun – ceny panáka rumu v laciné nálevně – se ve výsledku skládají miliony na život zachraňující operace, na nejmodernější léky na leukémii a léčbu nádorových onemocnění," dodal.

Prvním hostem diskuse byla ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Upozornila na současnou situaci českého zdravotnictví, které se musí vyrovnávat s krizovým stavem veřejných financí. Upozornila také, že se neobejdeme bez dalších protikrizových opatření. Pro současné zdravotnictví je podle ní reálnou hrozbou případné zrušení regulačních poplatků.

Garant tématu a první náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr v závěru svého vystoupení shrnul základní cíle ODS při vytváření moderního zdravotního systému: "Chceme každému garantovat přístup k účinné, včasné a efektivní péči, bude-li ji potřebovat. Budeme pokračovat v trendu zvyšování délky a kvality života. Udržíme systém finančně stabilní, nezadlužený a sociálně vstřícný."

Druhý garant tématu, předseda senátorského klubu ODS a bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek v úvodu svého vystoupení zdůraznil, že ODS jako jediná byla schopná připravit návrh reformy zdravotnictví, a to dokonce v podobě legislativních návrhů. Upozornit také na řadu nepravdivých mýtů, které se v souvislosti s reformou šířily. "Nikdy jsme nenavrhovali plošnou privatizaci fakultních nemocnic. V návrzích zákonů nevznikla žádná díra, kterou by mohly unikat veřejné peníze."

Jako host vystoupil v pardubické diskusi také uznávaný český kardiochirurg Jan Pirk. Zaměřil se na nezbytnou koncentraci úzce specializované péče do velkých center. Zdůraznil při tom, že taková koncentrace neznamená rušení stávajících pracovišť, ale pouze vyčlenění těch, která budou hrát roli garanta pro zvláště nákladné a složité případy.

O významu primární péče hovořil ve svém příspěvku předseda Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP Svatopluk Býma. "Do nemocnic by měli být umísťováni pouze pacienti, jejichž obtíže vyžadují ambulantně neproveditelné diagnostické a terapeutické postupy," zdůraznil a poukázal na to, že pro celý zdravotní systém je primární péče klíčová i z ekonomického hlediska. Může totiž zabránit a předcházet zbytečnému čerpání nákladné odborné či dokonce klinické péče.

Poslanec Boris Šťastný vystoupil s tím, že do budoucna musí zdravotní systém posílit motivační složku pro pacienty, kteří se ke svému zdraví chovají odpovědně. K politice ODS v této oblasti také uvedl: Musíme zaručit, že kvalita a dostupnost zdravotní péče nebude jakkoli omezena sociálně slabým. Bude to však sociální – nikoli zdravotní – systém, který bude účinně řešit konkrétní sociální situaci konkrétního pacienta a jeho ochranu v systému."

Většina řečníků se shodla na tom, že české zdravotnictví nesmí kvůli omezeným veřejným prostředkům či populistickým levicovým návrhům dojít k omezení dostupnosti péče. Cesta vede přes reformu, která do systému přivede více soukromých peněz, definuje standardní (plně hrazenou) a nadstandardní péči a najde úspory ve stávajícím systému.

Celý projev předsedy ODS čtěte ZDE

zpravy.ods.cz, 5. února 2010