Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[03.02.2010]

ODS

Úplatky v kauze ČSSD nesmí být zameteny pod koberec

Občanští demokraté požadují nové vyšetření korupce v kauze sociální demokracie týkající se pronájmu nadzvukových letounů JAS-39 Gripen. Reagují tak na zjištění britského protikorupčního úřadu SFO, který obžaloval rakouského obchodníka z uplácení představitelů České republiky za vlád ČSSD.

"Požadujeme, aby se kauzou v co nejkratší době zabývala Poslanecká sněmovna a vyslechla zprávu policejního prezidenta a nejvyšší státní zástupkyně. Požadujeme, aby ministr vnitra Martin Pecina navzdory svým vazbám na ČSSD podnikl všechny kroky k co nejrychlejšímu prošetření kauzy s přihlédnutím k novým závěrům britského protikorupčního úřadu SFO," řekl předseda ODS Mirek Topolánek.

Nákup stíhaček prosazovaly vlády ČSSD. Hlavními obhájci byli především jejich tehdejší ministr obrany Jaroslav Tvrdík a ministr zahraničí Jan Kavan. Proti šedesátimiliardové transakci se postavili všichni senátoři ODS. Vláda Vladimíra Špidly od nákupu sice odstoupila, následně ale rozhodla o pronájmu stíhaček. Za desetiletý pronájem čtrnácti letadel platí Česko celkem 20 miliardy korun.

"V roce 2007 Saab přiznal, že v kauze Gripenů rozdal miliardové provize. Exministr Kavan navíc na skrytou kameru švédské televizi hovořil o tom, že při obchodu s Gripeny dostala řada vysokých českých politiků úplatky. Podivné je, že za vlád ČSSD policie šetření dvakrát odložila. Nyní kauzu kontroluje Nejvyšší státní zastupitelství," upřesnil místopředseda ODS Petr Nečas.

Britský protikorupční úřad SFO obžaloval rakouského obchodníka Alfonse Mensdorffa-Pouillyho kvůli korupci kolem dodávek stíhaček JAS-39 Gripen do České republiky, Maďarska a Rakouska. Obžalovaný se podle úřadu SFO spojil za účelem korupčních plateb neznámým představitelům a dalším agentům vlád některých středoevropských a východoevropských zemí, včetně ČR, Maďarska a Rakouska.



příloha: pdf tz-100203-gripeny-prezentace.pdf (232 kB)

zpravy.ods.cz, 3. února 2010